El preu de la llum es desploma pel fort vent i cau a 1,42 euros el megawatt hora
La caiguda contrasta amb els 121 euros MWh que es van arribar a pagar a principi de gener per l'onada de fred
El preu de la llum es desploma pel fort vent i cau a 1,42 euros el megawatt hora

El preu de la llum es desploma pel fort vent i cau a 1,42 euros el megawatt hora

La caiguda contrasta amb els 121 euros MWh que es van arribar a pagar a principi de gener per l'onada de fred

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat
TEMA:
Energia
El preu de la llum s'ha desplomat per l'elevada generació d'energia eòlica

El fort vent de les darreres hores ha provocat que el preu mitjà de l'electricitat s'hagi desplomat fins als 1,42 euros el megawatt hora. Això suposa una davallada de més del 98 per cent respecte als 95 euros que es van arribar a pagar de mitjana ara fa tres setmanes.

La comparació encara és més extrema amb el preu del 8 de gener, quan l'electricitat es va pagar a més de 121 euros MWh, el segon màxim de la història, pel pas de la tempesta de neu Filomena i l'onada de fred posterior. Les baixes temperatures van fer pujar aleshores la demanda elèctrica a Espanya un 7 per cent en la primera quinzena del mes.


La clau: vent i cap de setmana

Els caps de setmana és habitual que els preus de la llum baixin perquè es redueix l'activitat econòmica. La dràstica davallada del preu d'aquest dissabte, però, està relacionada amb l'elevada generació d'energia eòlica, particularment barata, i que és capaç de cobrir gran part de la demanda. El tram de preu més baix ha estat entre les 3 de la matinada i les 9 del matí.

La factura del mes de gener serà 8,5 euros més cara que al desembre (Blanca Blay /ACN)

De la caiguda del preu d'aquest diumenge, que ha fet que, per exemple, posar una rentadora resultés pràcticament gratis, se'n beneficiaran directament els clients que tenen contractada la tarifa regulada o l'anomenat Preu Voluntari per al Petit Consumidor (PVPC), encara que el consum només suposi el 35 per cent del cost de la factura.

Els consumidors que estiguin al mercat lliure ja tenen tarifes fixades per les companyies i les variacions del preu del mercat majorista no repercuteixen en la factura.

 

La caiguda del preu de la llum és gràcies a la forta generació d'energia eòlica (Gerard Vilà /ACN)

Segons l'Operador del Mercat Ibèric d'Electricitat (OMIE) el preu mitjà de l'electricitat aquest dissabte ja va baixar fins als 4,19 euros el MWh

Com que la caiguda del preu ha arribat a final de mes, marcat fins ara pel repunt dels preus del mercat majorista, la factura de la llum del gener serà un 15 per cent més cara que la del mes anterior, el que es tradueix amb un 8,5 euros més que al desembre, que justament va tenir el rebut més car de tot l'any 2020.

A Espanya, tot i que els consumidors que tenen contractada la tarifa regulada paguen un 30 per cent menys que els que estan en el mercat lliure, actualment només suposen un terç del total.

 

 

ARXIVAT A:
EnergiaEconomia de butxaca
Anar al contingut