El preu de la benzina, pels núvols, i sense previsió que baixi a curt termini

Els experts parlen de desequilibri entre una oferta a la baixa i una demanda creixent, mentre els conductors viuen aquesta situació amb resignació

RedaccióActualitzat

Després de marcar màxims històrics la setmana passada, els preus dels carburants es mantenen elevats i no es preveu que baixin a curt termini.

Aquest dilluns el preu mitjà del litre de gasoil és, a Catalunya, de més d'1,4 euros. Això representa una pujada de gairebé el 30% en relació amb ara fa just un any.

Pel que fa a la benzina de 95 octans, la mitjana és de gairebé 1,6 euros. En aquest cas, l'increment respecte a principis de febrer del 2021 és del 25%.

En punts concrets com al centre de Barcelona el preu s'enfila encara més, per damunt dels 1,7 euros. Les raons que expliquen aquest increment de preu són diverses i entre elles hi ha l'augment de la demanda arran de la sortida de la pandèmia.

Els experts parlen de desequilibri entre una oferta a la baixa -i citen la retallada de producció de Rússia per la crisi d'Ucraïna- i una demanda creixent.

Ana Isabel Jiménez-Zarco, que és professora d'Economia i Empresa de la UOC, apunta a la recuperació econòmica de molts països, sumada a l'increment de la demanda dels països en vies de desenvolupament.

"Això està portant que hi hagi més demanda que oferta, i els preus tendeixen a incrementar-se."

El president de l'Agrupació d'Associacions d'Estacions de Servei, Albert Campabadal, també apunta al nombre de jaciments que s'estan explotant.

"Tots els països diuen que d'aquí uns anys es deixarà d'anar amb cotxes moguts pel petroli, i evidentment això està desincentivant la recerca de nous jaciments petrolífers."

Les solucions no semblen senzilles, però Campabadal creu que caldria rebaixar els impostos dels carburants, com el que s'ha fet amb l'electricitat, abaixant l'IVA del 21% al 10%.

Amb tot, la professora Jiménez-Zarco recorda: "Una part molt important del preu és el marge que s'emporten les petrolieres; encara que s'abaixi la quota d'impostos, el preu continuarà sent elevat".

Si en una cosa coincideixen els experts és que els preus no baixaran a curt termini. Mentrestant, els conductors viuen aquesta situació amb resignació i recordant com en plena pandèmia els preus rondaven l'euro per litre.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut