Milos Zeman ha necessitat tot un dispositiu sanitari per poder assistir a la presa de posessió
Milos Zeman ha necessitat tot un dispositiu sanitari per poder assistir a la presa de possessió

El president txec, amb Covid, nomena el primer ministre des d'una cabina de metacrilat

Dos sanitaris protegits amb EPIs han traslladat Milos Zeman de l'hospital al seu despatx

RedaccióActualitzat

El govern txec ha muntat tot un dispositiu perquè el seu president, Milos Zeman, pugui assistir al nomenament del nou executiu. Zeman, que està hospitalitzat perquè ha donat positiu per Covid, ha presidit la cerimònia des d'una cabina de metacrilat.

Un equip mèdic l'ha traslladat des de l'hospital fins al seu despatx protegits amb EPIs. Zeman, en cadira de rodes, ha arribat a la seva residència, on l'han conduït fins a una cabina de plàstic de grans dimensions que l'ha mantingut aïllat de la resta de presents a la cerimònia.

Zeman, de 77 anys i fumador, es va encomanar de Covid mentre era l'hospital per altres problemes de salut. Fa una setmana va donar positiu i el tenen vigilat pel seu historial clínic: diabètic i conegut pels seus excessos amb el tabac i l'alcohol.

Dos sanitaris protegits han acompanyat Zeman en tot moment
Dos sanitaris protegits han acompanyat Zeman en tot moment (Reuters/Roman Vondrous)

Totes les mesures s'ha pres perquè el polític pugui continuar complint les dues setmanes de quarantena obligatòria sense deixar d'assistir als seus deures com a president.

Segons la Constitució txeca, la seva figura és només representativa com a cap d'estat, però ha de liderar les converses per a la formació d'un nou govern.


Un govern conservador

La cerimònia que Zeman no es podia perdre ha servit per nomenar el conservador Petr Fiala com a primer ministre de la República Txeca. Fiala va guanyar les eleccions contra pronòstic, derrotant l'anterior primer ministre Andrej Babis.

Fiala ha jurat el càrrec davant Zeman i ha firmat l'acta, que ha estat desinfectada.

El líder conservador va guanyar amb una coalició de cinc partits, amb representants des de conservadors fins a liberals, amb presència del Partit Pirata. Ara ha de negociar el seu govern. No es preveu que el tingui enllestit abans del 13 de desembre. Fins llavors haurà de compartir funcions amb el populista Babis.

El país centreeuropeu enfronta una quarta onada de la pandèmia, amb la incidència de contagis més alta del món, amb 1.231 casos per 100.000 habitants en una setmana i una baixa quota de vacunació completa, que no arriba al 60%.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut