Conte desmenteix el seu ministre de l'Interior: "Aquí ningú té al cap fer registres o censos en funció a ètnies" (Reuters)
Conte desmenteix el seu ministre de l'Interior: "Aquí ningú té al cap fer registres o censos en funció a ètnies" (Reuters)
Roma

El president italià nega que es faci un cens de gitanos perquè és "inconstitucional"

Conte assegura que no es faran censos en funció a les ètnies, desmentint així el ministre Salvini

RedaccióActualitzat

L'anunci del ministre de l'Interior italià, l'ultradretà de la Lliga Matteo Salvini, de fer un registre de gitanos i deportar els que estiguin en situació irregular ha provocat fortes protestes. La mesura ha rebut crítiques aferrissades de les associacions en defensa del poble gitano, de la Comissió Europea i també del president del govern d'Itàlia, Giuseppe Conte, i del líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi Di Maio, que forma part de la coalició de l'executiu.

No només les forces de l'oposició han posat el crit al cel davant les intencions de Salvini, sinó que el president Conte i el ministre Di Maio s'han sumat a la crítica afirmant que es tracta d'una iniciativa "inconstitucional". El cap del govern desmenteix el seu responsable d'Interior.

"Aquí ningú té al cap fer registres o censos en funció d'ètnies, perquè seria, sobretot, inconstitucional, perquè és totalment discriminatori. L'objectiu és contrastar totes les situacions d'il·legalitat i degradació que es presentin, per poder protegir la seguretat de tots els ciutadans."

Des de Brussel·les, Alexander Winterstein, portaveu de la Comissió Europea, ha afirmat que, "en termes generals, no podem expulsar cap ciutadà europeu a partir de criteris ètnics".

Segons registres no governamentals, hi ha entre 120.000 i 180.000 gitanos vivint a Itàlia. És a ells a qui el ministre de l'Interior vol recomptar i registrar per expulsar els que estiguin en situació irregular, una mesura que la comunitat gitana qualifica d'"innecessària" i "injusta". Marcello Zuinisi, de l'Associació Nacional de Gitanos, remarca que "l'any passat es va publicar un informe que localitzava les comunitats de gitanos del país. El que ara vol Salvini ja està fet."

Però a Itàlia aquest missatge xenòfob està arrelant. Hi ha moltes desqualificacions i protestes contra Salvini però, al mateix temps, la popularitat del líder de la Lliga va augmentant. Els últims sondejos diuen que aquesta força d'extrema dreta arriba ja al 30% de suport, 12 punts més que a les eleccions del març.

ARXIVAT A:
Drets humansXenofòbia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut