Volodímir Zelenski, aquest dilluns, durant la seva investidura (EFE)
Volodímir Zelenski, aquest dilluns, durant la seva investidura (EFE)
Kíev

El president d'Ucraïna, el còmic Zelenski, dissol el Parlament i convoca eleccions

El primer ministre ja ha plegat després que el nou president demanés la dimissió del govern perquè "els ciutadans volen canvis"

RedaccióActualitzat

El nou president d'Ucraïna ha anunciat la dissolució del Parlament i eleccions legislatives anticipades. El còmic Volodímir Zelenski es proposa com a objectiu estabilitzar la regió del Donbass, controlada pels rebels pro-russos.

Abans d'entrar al Parlament, Zelenski s'ha fet selfies amb la gent al carrer. Però un cop dins de l'hemicicle, després de jurar el càrrec, ha fet un discurs contundent. S'ha dirigit a una cambra on encara no té cap diputat. Per això els ha anunciat la dissolució del Parlament.

Zelenski, que només vol ser president una legislatura, ha promès centrar-la a aconseguir la pau a l'est d'Ucraïna, sense cedir terreny a Rússia i guanyant-se la gent que viu al Donbass i Crimea, ha dit. Ha afegit que "els ciutadans volen canvis" i ha carregat contra les autoritats que han governat el país:

"Durant aquests anys, les autoritats no han fet res perquè se sentissin ucraïnesos, i no són estrangers, són la nostra gent, són ucraïnesos!"

 

El còmic polític saludant la gent pel carrer, abans d'entrar al Parlament (EFE)


Zelenski ha afirmat que la seva carrera s'ha basat a fer riure els ucraïnesos, però que, a partir d'ara, té una missió molt clara:

"Els pròxims cinc anys faré tot el possible perquè no ploreu. Gràcies."

Les legislatives que ara vol avançar el president ucraïnès estaven previstes per al mes d'octubre. Després d'aquests anuncis, el primer ministre, Vladímir Gróisman, ja ha dimitit. Gróisman ha defensat la seva gestió dient que el país està bé. Tot i això, admet que la mala situació econòmica és la que va propiciar la derrota de Petró Poroixenko a les presidencials.

"En tres anys no vam permetre cap crisi. No hi va haver cap problema que hagués representat una amenaça per a l'estat o el país, en general."

Fa un mes, Zelenski va arrasar en els comicis per triar el cap d'estat, després de derrotar Poroixenko.

ARXIVAT A:
Eleccions
Anar al contingut