Barcelona

El president del TSJC demana solucions per als desnonaments perquè "marginen una part important de la societat"

Entre les assignatures pendents de la classe política hi ha la de donar una sortida a un problema que afecta cada vegada més gent: aquells que no poden pagar la hipoteca i que acaben desnonats. La problemàtica preocupa el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miguel Àngel Gimeno, que ha demanat que l'administració hi busqui solucions ja que, des de la justícia, només poden fer una cosa: fer complir la llei.

Actualitzat
Per vacances judicials, a les persones que no paguen el lloguer o la hipoteca no les faran fora de casa. Però al setembre la comitiva es tornarà a posar en marxa i els espera un volum de feina que anirà en augment els pròxims mesos perquè, si bé ja s'ha tocat sostre en les ordres de desnonament, ara s'han d'executar les que ja s'han aprovat.

"S'està marginant una part important de la societat"

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya defensa que els jutges no hi poden fer res, només complir la llei, però que els polítics haurien de trobar-hi una solució. Per Miguel Àngel Gimeno, les persones susceptibles de ser desnonades "tenen un deute però no han comès cap delicte".

Per això lamenta que s'estiguin "marginant". "Estem marginant persones de 30 o 35 anys, un percentatge de la societat catalana que la mateixa comunitat no es pot permetre perdre", opina Gimeno.

"Tenim en compte les recomanacions dels serveis socials"

Una de les crítiques que reben els jutges és que no tenen en compte la situació familiar dels afectats quan firmen les resolucions. El president del TSJC és molt taxatiu amb aquestes crítiques i defensa que s'estudia cada cas i, si els serveis socials fan recomanacions, es tenen en compte. En aquest sentit, afirma que la judicatura "ha estat sempre molt curosa amb les persones que han de ser 'llançades'" i en posa un exemple: "Si l'afectat té nens que han d'anar al col·legi es fa d'una manera i no d'una altra."

En qualsevol cas, Gimeno adverteix que el que no faran és cedir a la pressió ciutadana quan la decisió ja s'hagi pres. "Que ningú pensi que amb actes de força es podrà impedir el compliment de la llei. És possible que algun dia es pugui fer, però l'endemà ja no."

L'any passat, més de 6.600 famílies van haver de marxar de la vivenda que habitaven.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut