Brussel·les

El president del Consell Europeu assegura que els 27 socis de la UE estan preparats i units després del Brexit

Tusk reconeix que encara no es poden predir totes les conseqüències polítiques, però ha demanat no caure en reaccions histèriques

RedaccióActualitzat

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha definit el resultat del referèndum del Brexit com una "situació dramàtica". Reconeix que encara no es poden predir totes les conseqüències polítiques, però ha demanat no caure en reaccions histèriques. Diu que els 27 socis de la UE estan preparats i units.

"Voldria assegurar a tothom que estem preparats, també per a aquest escenari negatiu."

En una declaració llegida davant els mitjans de comunicació, Tusk ha reconegut que la UE "no és només un projecte en què tot va sempre bé", però assegura que "el que no et mata, et fa més fort". En aquest sentit, ha volgut reafirmar el projecte comú de la resta dels 27 socis:

"En nom dels 27 líders, puc dir que estem determinats a mantenir la nostra unitat a 27. Per tots nosaltres, la Unió és el marc per al nostre futur comú."

El president del Consell Europeu també va voler deixar clar que "no hi haurà cap buit legal" ni per a la UE ni per al Regne Unit.

"Fins que el Regne Unit abandoni formalment la Unió Europea, la legislació comunitària continuarà aplicant-se al Regne Unit, tant pel que fa als seus drets com en relació amb les seves obligacions."

Tots els procediments per a la retirada del Regne Unit de la UE "són clars i establerts en els tractats", assegura Tusk, en referència a l'article 50 del Tractat de la Unió.

Reunió amb Juncker i Schulz

Tusk s'ha reunit amb els presidents de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, el màxim responsable del Parlament Europeu, Martin Schulz, i el primer ministre holandès, Mark Rutte, en la seva qualitat de president de torn del Consell de la UE.

Schulz també ha comparegut davant els mitjans. Ha demanat sobrietat i que les negociacions del Brexit "comencin aviat":

"El Regne Unit ha decidit seguir el seu propi camí. Crec que les dades econòmiques d'aquest matí mostren que serà un camí molt difícil."

Schulz ha anunciat que el Parlament Europeu celebrarà una sessió plenària extraordinària aquest dimarts per abordar l'escenari que s'obre ara.

Jean-Claude Juncker també ha llegit un comunicat davant la premsa i ha insistit en la mateixa línia.

"Seguim forts, la unió dels estats membres continuarà, és el marc del nostre futur polític comú."

El president de la Comissió assegura que el Brexit no és el principi del final de la UE, però ha explicat que queden en paper mullat els acords que es van oferir al Regne Unit per evitar el Brexit i ha desitjat que en un futur espera que els britànics siguin un bon soci de la Unió Europea.

Rutte creu que el Brexit és un "estímul" per emprendre reformes a la Unió.

Reunió dels fundadors

Els ministres d'Exteriors dels sis països fundadors de la Unió Europea --Alemanya, França, Bèlgica, Luxemburg, Països Baixos i Itàlia-- analitzaran aquest dissabte a Berlín les conseqüències de la victòria del Brexit.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut