Frankfurt

El president del Bundesbank diu que cal ajudar Grècia per impedir que la crisi s'estengui

El president del Banc Central Alemany, Axel Weber, ha dit que el pla de rescat econòmic a Grècia és necessari per impedir que la crisi s'escampi a tota la zona euro. Weber considera que no es pot excloure Grècia de la unió monetària, tot i que no veu de bon ull que els bancs participin en el pla d'ajudes. Mentrestant, el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, fa les últimes consultes abans de tancar el programa de reformes, necessari per rebre l'ajuda de la zona euro i del Fons Monetari Internacional. Aquest dijous té previst reunir-se amb la patronal i els sindicats.

Actualitzat
El pla de rescat a Grècia és necessari per impedir que la crisi s'estengui a tota la zona euro. És el que afirma el president del Banc Central alemany, el Bundesbank, en una entrevista al diari "Bild". Axel Weber considera que no es pot excloure Grècia de la unió monetària. Tot i així, no veu de bon ull que els bancs participin en aquest pla de rescat econòmic.

Les declaracions de Weber coincideixen amb les gestions que fan la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional per enllestir aquest pla d'acció, que el Parlament grec hauria d'aprovar la setmana que ve.

L'FMI calcula que s'han d'aportar a l'economia grega uns 120.000 milions d'euros, mentre que el govern alemany parla de 135.000 milions. El govern alemany va acceptar donar suport a les ajudes després de diverses reunions aquest dimecres a Berlín.

Almunia reconeix que s'ha reaccionat tard

El vicepresident de la Comissió Europea i comissari de la Competència, Joaquín Almunia, ha admès en unes declaracions a la cadena SER que la Unió Europea ha reaccionat tard al problema grec, que està afectant altres països de l'eurozona, com Espanya.

Grècia enllesteix el pla de reformes

A tot això, el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, fa les últimes consultes abans de tancar el programa de reformes, necessari per rebre l'ajuda de la zona euro i del Fons Monetari Internacional.

Entre les mesures previstes per redreçar l'economia, la premsa grega dóna per fet que se suprimiran dues de les setze pagues mensuals que cobren els funcionaris públics. També es parla de més impostos sobre el tabac, l'alcohol i la gasolina, d'augmentar l'IVA o d'abaratir l'acomiadament en tots els sectors de l'activitat privada.

Amb l'1 de maig a les portes, els sindicats ja han advertit que sortiran al carrer per protestar, amb el lema "La crisi l'han de pagar els rics". El primer ministre grec va carregar aquest dimecres a la nit contra els mercats i va dir que no actuen sempre dins de la lògica, i que calen regles mundials.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut