Nelson Mandela, en una imatge d'arxiu.
Nelson Mandela, en una imatge d'arxiu.
Johannesburg

El president de Sud-àfrica prepara el país per al final de Nelson Mandela, que continua en estat crític per una infecció pulmonar

El govern sud-africà ha informat que la salut de l'expresident ha empitjorat. Ara es troba en estat crític, després de més de dues setmanes ingressat per una infecció pulmonar. Les autoritats asseguren que els metges fan tot el que poden. Tot i la crida del president Zuma perquè el país es prepari per a la desaparició de Mandela, als ciutadans els costa acceptar una pèrdua imminent del seu expresident.

RedaccióActualitzat
Màxima preocupació a Sud-àfrica per l'estat de salut de l'expresident Nelson Mandela, de 94 anys, que ha empitjorat. L'heroi antiapartheid continua en estat crític a l'hospital de Pretòria on està ingressat des de fa més de dues setmanes per una infecció pulmonar. L'expresident sud-africà està acompanyat per la seva família, i aquest dilluns ha rebut la visita de la seva exdona, Winnie. Els metges el tenen sota estricta observació i continuen fent tot el possible per tractar-lo de la seva malaltia respiratòria crònica.

Tot i la crida del president sud-africà, Jacob Zuma, que el va visitar diumenge, perquè el país es prepari per a la desaparició de Mandela, als ciutadans els costa acceptar que ben aviat podrien perdre el que va ser el primer president negre de Sud-àfrica i el màxim símbol de la lluita contra l'apartheid.

La filla gran de l'expresident sud-africà, Makaziwe Mandela, ha explicat que el seu pare continua rebent medicació i ha assenyalat que espera que "la transició sigui suau" quan els deixi, segons ha declarat en una entrevista concedida a la cadena nord-americana CNN. Makaziwe ha dit també: "Està en pau amb ell mateix. Ha donat tant al món que crec que està en pau."

Fa pocs dies, la família de Madiba, com se l'anomena afectuosament, s'havia mostrat esperançada per la millora de salut del líder antiapartheid, però el seu estat ha empitjorat molt ràpidament en les últimes hores.

Una infecció recurrent

Mandela va ingressar el 8 de juny després de tenir una recaiguda a causa de la seva infecció pulmonar. Després d'un cap de setmana d'incertesa, el mandatari va respondre positivament al tractament i la seva salut va millorar. Durant tres setmanes, Mandela ha estat greu, però estable.

Mandela ja ha estat ingressat tres vegades des del desembre. L'exmandatari ja va haver de ser ingressat al març en un hospital del país pel mateix problema i tractat intensivament durant 10 dies, fins que va rebre l'alta el 6 d'abril.

Mandela va ser el primer president negre de Sud-àfrica i va governar entre el 1994 i el 1999. L'exmandatari va estar empresonat durant 27 anys pel seu activisme contra l'apartheid i durant aquell temps va contreure la tuberculosi.
Anar al contingut