El president del Govern d'Aragó, Javier Lambán
El president del Govern d'Aragó, Javier Lambán
Osca

El president d'Aragó sobre Sixena: "El ministre o és ximple o ens pren per ximples"

"El més preocupant", ha dit Lambán, és que s'ha conegut que el ministre té "la intenció de presentar un recurs de cassació davant el Suprem per anul·lar la sentència dels béns i que aquests tornin a Lleida"

RedaccióActualitzat

El president del govern d'Aragó, Javier Lambán, ha criticat aquest dissabte les actuacions adoptades pel ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, en el conflicte dels béns de Sixena.

En declaracions als mitjans de comunicació aquest dissabte a Osca, Lambán ha lamentat els recursos interposats en el conflicte de les obres per la Generalitat.

Des del 27 d'octubre, el govern d'Espanya té les competències de la Generalitat, en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

"El ministre o és ximple o ens pren per ximples, m'inclino per la segona versió, ens pren als aragonesos per ximples."

D'aquesta manera, ha recordat que Méndez de Vigo va dir al seu moment que estava "per complir les sentències". Tot i això, "els béns podrien haver arribat al Monestir de Sixena per ordre directa del ministre, sense necessitat de recórrer a les forces d'ordre públic", cosa que finalment es va fer dilluns, 11 de desembre, dia en què el govern d'Aragó va traslladar les peces del Museu de Lleida a la localitat d'Osca, en compliment del mandat judicial.

Lambán ha apuntat que, pocs dies abans de la tornada de les peces a Sixena, la Generalitat va presentar un recurs per impedir el seu retorn.

A més, "fa tres dies ens vam assabentar que el ministre va tornar a presentar un altre recurs i aquest divendres ens diu que s'havia presentat sense que ell ho sabés, una cosa "absolutament inaudita". No és admissible que "un responsable polític s'amagui darrere els funcionaris per tractar d'emmascarar les seves pròpies decisions".

Pel president d'Aragó "el més preocupant" és que s'hagi sabut que el ministre té "la intenció de presentar un recurs de cassació davant el Suprem per anul·lar la sentència dels béns i que aquests tornin a Lleida".

Lambán ha qualificat de "molt greu" aquest pas perquè és "tornar una altra vegada a intentar que els béns tornin al Museu de Lleida" i ha advertit que el govern d'Aragó no estarà disposat a admetre-ho.

Ha incidit que aquesta situació és "francament sorprenent" i posa de manifest que el Partit Popular està actuant "de part" i no "com el govern de tots els espanyols". Ha sostingut que l'executiu espanyol està "molt més pròxim" a la defensa dels interessos "absolutament il·legals i injustos de la Generalitat de Catalunya" que a favor de la defensa dels "interessos legals i justos del govern d'Aragó".

Ha aclarit que aquesta situació fa que el govern aragonès estigui "en permanent estat d'alerta" i "absolutament vigilants".

Interessos comuns entre les dues autonomies

Pel que fa a les relacions d'Aragó i Catalunya, Lambán ha sostingut que són comunitats autònomes "germanes" amb una xarxa d'interessos econòmics, socials, familiars, culturals i de tota índole "absolutament irrompibles".

Ha agregat que és normal que hi hagi conflictes entre "veïns":

"Una cosa és que tractem de tenir una excel·lent relació amb Catalunya, i en general entenc que la tenim, i una altra que renunciem a defensar els nostres legítims interessos quan es plantegen conflictes, bé sigui en l'assumpte dels béns o bé en un altre assumpte que de vegades és objecte de polèmica com és la política hidràulica."

D'aquesta manera ha afirmat que, en el conflicte dels béns de Sixena, el govern d'Aragó no cedirà "ni un centímetre" en les seves "legítimes pretensions" i en la política hidràulica tampoc. Però és diferent en els altres temes:

"En la resta estendrem permanentment la mà per tenir una bona relació amb Catalunya, crec que l'entenem millor que ningú i la volem més que ningú, fins al punt que sempre he dit que Aragó ha de ser pont de relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya."


L'assistència sanitària als aragonesos de la franja

Lambán també ha fet referència al fet que el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Lleida, Josep Borrell, advertís aquest dilluns que l'operació policial per traslladar 44 obres de Sixena des del Museu de Lleida pot perjudicar els aragonesos que viuen a la franja i reben assistència sanitària a la capital del Segrià:

"Crec que s'està incorrent en una insensatesa absolutament insuportable, estic segur que un cop les aigües tornin al seu curs aquest tipus de reaccions passaran al bagul dels records i les prestacions dels serveis seguiran desenvolupant amb absoluta normalitat."

ARXIVAT A:
Article 155
Anar al contingut