Kabul

El president afganès reconeix que rep diners de l'Iran per cobrir "despeses"

El president afganès, Hamid Karzai, ha reconegut que la seva oficina presidencial ha rebut pagaments procedents de l'Iran, encara que ha dit que molts països ho fan i que es tracta d'un procés "transparent". El dissabte passat, el diari nord-americà "The New York Times va denunciar que diversos homes de confiança de Karzai estaven rebent saques de diners en efectiu procedents de l'Iran, suposadament per tal d'apuntalar els interessos iranians a l'Afganistan. Avui, l'Iran ha negat qualsevol lliurament de diners al govern afganès.

Actualitzat
"Aquesta és una cosa que he discutit fins i tot amb George Bush quan era president dels Estats Units. No és cap secret. Donem les gràcies a l'Iran en aquest sentit", ha dit Karzai en roda de premsa. "Els pagaments al comptat els realitzen diversos països amics per ajudar l'oficina presidencial a pagar les despeses. Els Estats Units també ofereixen ajuda al comptat a algunes de les nostres oficines. Fan exactament el mateix".

El diari nord-americà apunta en particular cap al conseller Omar Daudzai, encara que Karzai ha precisat que les ajudes no són personals, sinó per a ús de l'oficina presidencial, i que el mateix Daudzai les estava rebent sota les seves ordres. "Han demanat a canvi bones relacions i moltes altres coses, i nosaltres hem demanat també moltes coses. És una relació entre veïns i així seguirà. Continuarem demanant ajuda al comptat de l'Iran", ha afegit el president.

Segons fonts citades per "The New York Times", Daudzai va rebre a l'agost passat almenys una bossa amb diners de mans de l'ambaixador iranià a l'Afganistan, Hussain Maliki, encara que la quantitat total podria pujar a "milions de dòlars". D'acord amb aquestes fonts, que van demanar l'anonimat, Daudzai i Karzai han usat els fons per assegurar-se el suport de diputats afganesos, líders tribals i també caps insurgents.

Les acusacions han estat negades per l'ambaixada de l'Iran a l'Afganistan, que ha qualificat la notícia de "grotesca". "Es tracta de rumors infundats i insultants que tenen com a únic objectiu influir en l'opinió pública i perjudicar les relacions entre dos països amics", ha assegurat en un comunicat.

El govern de Karzai està sota vigilància dels principals líders occidentals per les contínues acusacions de frau i corrupció, lligades sovint als milions de dòlars que el país rep cada any en ajudes internacionals.
Anar al contingut