Oslo

El Premi Nobel de la Pau reconeix l'expresident finlandès Martti Ahtisaari per la seva trajectòria com a mediador

L'expresident finlandès Martti Ahtisaari ha guanyat el Premi Nobel de la Pau d'aquest any. Ahtisaari ha estat guardonat per la seva tasca de mediació en diferents conflictes, especialment, als Balcans i Namíbia. El jurat internacional ha valorat que el polític finlandès ha dedicat la seva vida a lluitar per la pau al món. Entre altres, Ahtisaari va participar en la supervisió del desarmament de l'IRA i va contribuir, al 2005, a l'acord de pau entre el govern d'Indonèsia i els rebels de la província d'Aceh. Més recentment, al setembre de l'any passat, va organitzar a Hèlsinki una trobada entre les diferents faccions iraquianes per trobar una solució al conflicte.

Actualitzat
Ahtisaari s'ha imposat a 197 candidatures, i recollirà el guardó -dotat amb una medalla, un diploma i un xec d'aproximadament un milió d'euros- el 10 de desembre a Oslo, ja que és l'únic Nobel que s'entrega fora de Suècia.

L'any passat, el Premi Nobel de la Pau va recaure conjuntament en l'exvicepresident dels Estats Units, Al Gore, i el president del Panell Intergovernamental de l'ONU sobre el Canvi Climàtic, Rajendra Pachauri.
Anar al contingut