Contenidors cremats aquest dimecres a Puerto Real (EFE / Román Rí­os)
Contenidors cremats aquest dimecres a Puerto Real (EFE / Román Rí­os)
Cadis

Desconvocada la vaga del metall a Cadis després de l'acord entre la patronal i els sindicats

Al llarg de la negociació s'han vist llançaments d'objectes i cremes de contenidors per part dels manifestants, i bales de goma i gasos lacrimògens per part de la policia

Actualitzat

La vaga indefinida del sector del metall a la província de Cadis ha quedat, finalment, desconvocada. Després de 12 hores de negociació, els sindicats i la patronal van tancar aquest dimecres a la nit un preacord sobre el conveni del sector.

Aquest dijous l'han anat ratificant les assemblees de treballadors de les diferents empreses, abans de tornar a la feina. 

Ara, la badia de Cadis va recuperant de mica en mica la normalitat, un cop Comissions Obreres i la UGT han desconvocat la vaga

Malgrat això, en les assemblees s'han sentit veus en contra dels sindicats minoritaris, partidaris de mantenir l'aturada.


Pujades salarials

El gran cavall de batalla era que els treballadors no perdessin poder adquisitiu amb la inflació. Finalment, l'acord permet "mantenir la capacitat adquisitiva" amb una pujada salarial del 2% anual que es revisarà l'any 2024, segons ha informat en un comunicat el sindicat CCOO.

L'acord també incorpora la creació d'una comissió de vigilància del compliment del conveni, una mesura que aporta "garanties a tota la plantilla, però especialment a l'eventual". També inclou una ultraactivitat de dos anys a partir de quan es compleixi la vigència del conveni.

Representants sindicals i de la patronal del metall, reunits aquest dimecres a Sevilla (EFE / Román Rí­os)


"Gràcies a la negociació i la mobilització incansable, s'ha pogut arribar a un preacord que és força més proper a les posicions que defensàvem els representants dels treballadors que a les pretensions de la patronal", assegurava aquest dimecres el secretari general de la Federació d'Indústria de CCOO a Andalusia, José Hurtado.

Per la seva banda, el secretari general d'UGT-FICA a Cadis, Manuel Montoro, explicava que si l'acord l'ha signat la mesa negociadora, formada per CCOO i UGT, és perquè compleix les expectatives marcades en l'assemblea de delegats d'aquest dimarts.

El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha mostrat satisfacció per l'acord i ha afirmat que "el diàleg és la via per al consens":


Un altre dia d'enfrontaments

Al llarg dels nou dies de vaga han estat freqüents els enfrontaments de manifestants amb la policia, uns enfrontaments que s'han repetit aquest dimecres.

Manifestants i policia es van enfrontar als carrers del barri del Río San Pedro, a Puerto Real: llançament d'ampolles i pedres i crema de contenidors d'una banda i, de l'altra, ús de bales de goma i gasos lacrimògens.

A primera hora del matí, un piquet va llançar una pedra i va trencar un vidre d'un autobús que transportava operaris de Navantia, a l'interior de les drassanes de San Fernando. Una dotzena de treballadors d'aquesta mateixa empresa pública, que no està afectada pel conveni, es van trobar les rodes dels cotxes punxades a l'aparcament.

Precisament aquest dimecres, el programa "Els matins" parlava amb el periodista i escriptor Juanjo Téllez per conèixer els motius que hi ha darrere de la protesta:

 

 

ARXIVAT A:
Andalusia
Anar al contingut