Madrid

El PP veta Bosch a la Comissió de Secrets Oficials adduint que no és la persona "idònia"

Per primer cop des de la represa de la democràcia, un representant designat per un grup parlamentari no podrà accedir a la Comissió de Secrets Oficials per la negativa d'un altre grup. I és que el PP finalment ha complert la seva advertència i ha vetat la presència del diputat d'ERC, Alfred Bosch, d'ERC, a la comissió adduint que no és "idoni". El motiu del veto que argumenta el PP és que creuen que ERC pot passar informació sensible a Amaiur, amb qui comparteix presència al Grup Mixt.

RedaccióActualitzat
El PP ha executat l'amenaça que havia plantejat al Grup Mixt si no canviava de candidat, i no ha inclòs el nom del portaveu d'ERC, Alfred Bosch, a les paperetes que els seus diputats han dipositat en una urna per elegir els nous membres de la Comissió. Fins ara, la cortesia parlamentària havia fet que s'elegissin sempre els diputats designats (un per cada grup), però aquest cop els populars han adduït que Bosch no és la persona "idònia" per a una comissió que aborda qüestions "sensibles".

Per formar part d'aquesta comissió, que controla els fons reservats i que té informació de primera mà sobre Defensa i els serveis d'intel·ligència, calen els vots de tres cinquenes parts dels diputats que s'escullen en una votació secreta en una papereta amb els noms d'un màxim de set diputats que, per força, havien de ser de grups parlamentaris diferents.

Finalment, els escollits han estat Antonio Alonso (PP) Soraya Rodríguez (PSOE), Josep Antoni Duran i Lleida (CiU), Josu Erkoreka (PNB), Rosa Díez (UPyD) i Cayo Lara (Esquerra Plural), però no Bosch, que s'ha quedat amb 132 vots.

I és que, sense el vot del PP, Bosch no ha pogut obtenir la majoria de les tres cinquenes parts i, per tant, el Grup Mixt s'ha quedat sense representant. La candidatura de Bosch s'havia aprovat dins del Grup Mixt feia temps sense cap mena d'oposició.

Bosch: "Es tracta d'una autèntica caça de bruixes ideològica"

Bosch ha demanat la paraula abans de la votació fent ús del dret que li atorga el reglament per pujar a la tribuna durant cinc minuts. Dirigint-se al PP, el diputat d'ERC ha qualificat el veto d'"una autèntica caça de bruixes ideològica" perquè es fa "per les idees que represento".

El diputat republicà ha dit també que ERC és una formació democràtica al servei del seu país i no d'Amaiur i ha qualificat la seva exclusió de cop a la democràcia. "En la mateixa línia, ha retret al PP: "Quin numeret han muntat per commemorar el 23-F, però avui s'ha produït aquí un cop contra el funcionament democràtic parlamentari".

Esquerra Plural dóna suport a ERC

ERC ha rebut el suport del grup format per IU, ICV, EUiA i Cha: Esquerra Plural. El diputat Joan Josep Nuet ha recordat al PP que totes les formacions i diputats al Congrés són democràtics i que qualsevol argument en contra d'aquest principi "és inassumible". "Es comença vetant preguntes als grups parlamentaris, se segueix vetant diputats, i no sabem si es vetaran idees", ha dit Nuet, que ha afirmat que la línia del PP és "preocupant".

El PP diu que Bosch no és la persona "idònia"


Després de recordar que ja havien advertit el Grup Mixt, el diputat popular Rafael Antonio Hernando ha justificat el veto a Bosch perquè és una comissió "especial" que té "l'obligació de tractar qüestions sensibles per a l'Estat".

El PP també ha argumentat que en aquesta votació "els diputats democràticament i sobiranament han de decidir si la persona escollida pels grups és la idònia o no", i ha assegurat que la intervenció de Bosch davant del ple del Congrés "només ha incrementat la percepció de la cambra" que no ho és.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut