Madrid

El PP trenca l'acord amb el PSOE per renovar el CGPJ després de la renúncia de Marchena

El PSOE demana als populars que no donin per trencada la negociació i comprenen "perfectament" la renúncia de Marchena

Actualitzat

Una setmana després que se sabés el pacte entre el PP i el PSOE per a la renovació del poder judicial, el PP ha anunciat aquest dimarts al matí que el trenca.

La decisió s'ha donat a conèixer poca estona després que el candidat proposat pels populars a presidir el Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Manuel Marchena, hagi decidit renunciar-hi.

El magistrat de la sala segona del Suprem, la que ha de jutjar els líders independentistes catalans, ha adoptat la decisió després de veure com s'anunciava la seva designació abans que se sabessin els noms dels vocals que teòricament l'han d'elegir.

També s'ha produït l'endemà que es filtrés un missatge de WhatsApp del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, que apuntava que, amb la seva designació, els populars controlarien "per darrere" la sala del Tribunal Suprem que presideix el mateix Marchena.

Pablo Casado ha justificat aquest migdia el trencament per "dignitat" del seu grup parlamentari i per "respecte" a jutges i fiscals. El líder dels populars creu que així ajuden en "l'enfortiment de les institucions".

 

 

Responsabilitzen el PSOE

Els populars atribueixen als socialistes la responsabilitat del fracàs de l'acord. Javier Maroto, secretari d'Organització dels populars, ho ha dit a RNE.

"La culpa és del govern per filtrar el contingut de les negociacions i posar el nom de Marchena a la picota deixant-lo en mal lloc".

       
Segons Maroto, el PP "dona per trencat l'acord" i suspèn, per tant, la renovació del CGPJ "fins que la ministra Delgado sigui cessada".

Per Maroto, la renúncia de Marchena és només fruit de la filtració del seu nom, que "ha fet un mal irreparable".

"S'ha posat en qüestió la seva imparcialitat i la responsabilitat institucional del PP".

 

Des de Catalunya, el president del PP català, Alejandro Fernández, ha qualificat de desafortunat el procés de negociació entre el PSOE i el PP per la renovació del Consell General del Poder Judicial i diu que tot es pot fer millor.

"És un procés de negociació informal desafortunat. És evident que en aquest primer no s'ha fet bé i ara s'obre una segona oportunitat per fer les coses millor".

Fernández ha assegurat que malgrat "que hi ha coses que no ajuden a fer una reivindicació de la separació de poders a Espanya si analitzem globalment la situació crec que hi ha proves més que suficients per dir que, amb les seves imperfeccions, a Espanya hi ha separació de poders".

Sánchez demana al PP mantenir l'acord

El president del govern espanyol ha lamentat la renúncia del conservador Marchena a presidir el Suprem, però ha assegurat que entén "perfectament" la decisió, ja que considera que s'ha posat en dubte la seva independència.

"Comprenc perfectament la renúncia de Marchena, quan es posa en qüestió la imparcialitat d'un jutge com Marchena és comprensible que hagi hagut de donar un pas enrere".

Pedro Sánchez ha destacat que el seu gest demostra "l'idoni que era" per presidir l'òrgan de govern dels jutges i el Suprem.

Tot i això, el president espanyol ha demanat al PP que no doni per trencada la negociació per la renovació del poder judicial. Sánchez demana al PP que actuï com un partit de govern "perquè hi ha molts jutges i jutgesses d'enorme prestigi, vàlua i imparcialitat que poden, sens dubte, presidir" les dues institucions.

 

Les crítiques de Podem i Ciutadans

Per part de Podem, la seva portaveu adjunta al Congrés, Ione Belarra, ha atribuït la decisió de Marchena a pressions polítiques després dels missatges de Cosidó.

"Em temo que les pressions venen d'una altra banda, es quedarà com una part de la sala II; la qual va dir Cosidó que controlaria per la porta de darrere".

Segons Belarra, en una entrevista a RNE, si el magistrat tenia dubtes sobre el càrrec hauria d'haver-se descartat amb anterioritat.

Ciutadans ha qualificat de "patètic" que el PP tracti de desmarcar-se ara de l'acord amb el PSOE, un pacte, segons ells, del que fins ara es felicitaven.

Nacho Prendes, diputat taronja, ha posat en valor la decisió de Marchena ja que evidencia la seva "altura" i "dignitat".

ARXIVAT A:
PPPSOETribunal Suprem CGPJ
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut