Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Madrid

El PP presideix la comissió d'investigació sobre el presumpte cas d'espionatge polític a Madrid

La comissió d'investigació sobre la trama d'espionatge a la Comunitat de Madrid ha quedat sota la tutela del PP. El Parlament madrileny ha triat, amb 77 vots a favor i 53 en contra, el diputat popular Benjamín Martín Vasco per presidir el grup que haurà d'investigar el presumpte cas d'espionatge. El PSOE i Esquerra Unida han intentat fins a l'últim instant que aquest càrrec fos per a Inés Sabanés, portaveu d'IU. La composició final inclou cinc membres del Partit Popular, tres de socialistes i un d'IU. Els nou membres es reuniran tres cops per setmana, dilluns, dimecres i divendres, fins al 28 de febrer per mirar d'aclarir els fets. Si no arriben a cap conclusió, la investigació es podrà prorrogar un mes més.

Actualitzat
La comissió d'investigació de l'Assemblea de Madrid per la presumpta trama d'espionatge a la Comunitat ja està constituïda. Consta de nou membres, cinc del PP, tres del PSOE i un d'IU, i el seu president és el diputat popular Benjamín Martín. Socialistes i Esquerra Unida volien Inés Sabanés per a aquest càrrec, però els populars s'han mostrat inflexibles.

El PSOE és qui hi ha proposat Sabanés per garantir "la transparència i la claredat de la investigació", però pel PP la vicepresidenta de la cambra, Cristina Cifuentes, ho ha rebutjat amb l'argument que darrere la proposta hi havia una "voluntat política". A més, ha assegurat que no respecta les regles establertes per la Junta de Portaveus per a aquesta legislatura.

Els nou membres es reuniran els dilluns i els dimecres en sessions de matí i tarda, i els divendres només al matí, fins al 28 de febrer, prorrogable a un mes més. Totes les persones a les quals se sol·liciti la seva compareixença, tindran obligació d'assistir a la reunió de la comissió d'investigació.

Acusacions mútues

La presumpta trama d'espionatge s'ha conevrtit en una arma entre govern i oposició a l'Assemblea de Madrid. L'oposició acusa el govern d'Esperanza Aguirre de falta de transparència per a aquest cas. Al seu torn, Aguirre contraataca assegurant que l'espionatge polític és marca de la casa del PSOE i afegeix que "de 1984 a 1995 va funcionar un gabinet d'espionatge, el creador del qual va haver de dimitir com a ministre de Defensa i després va haver de dimitir com a vicepresident del govern per haver espiat de rei en avall".

El líder del PP, Mariano Rajoy, no està cridat de moment a comparèixer a la comissió d'investigació que s'ha creat aquest divendres a la Comunitat de Madrid per tal d'aclarir la suposada trama d'espionatge a alts càrrecs. El PSOE diu que no demanarà la compareixença de Rajoy però sí la de l'alcalde de Madrid, Alberto Ruíz-Gallardón; el vicepresident regional, Ignacio González, i el conseller de la Presidència, Justícia i Interior, Francisco Granados.

La suposada trama d'espionatge s'ha relacionat amb la disputa interna per al control del PP. El partit, que en un principi va començar a esclarir els fets, finalment va suspendre la investigació. La fiscalia també va anunciar una investigació del cas.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut