Barcelona

El PP posa un quadre de Felip VI on hi havia el bust del rei Joan Carles a l'Ajuntament de Barcelona

Margallo considera "una mesquinesa" el gest de Colau de retirar la imatge de l'exmonarca

Actualitzat

El PP ha col·locat aquest divendres un quadre del rei Felip VI al mateix lloc on fins ahir hi havia el bust de Joan Carles I a l'Ajuntament de Barcelona. Amb aquesta iniciativa ha replicat el gest simbòlic de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de retirar la imatge de l'exmonarca del saló on se celebren els plens del consistori de la capital catalana.

El portaveu del grup popular al municipi, Alberto Fernández Díaz, s'ha presentat al ple d'aquest matí amb un retrat del rei. Primer l'ha alçat i l'ha situat al mateix lloc on hi havia el bust del seu pare, i després l'ha deixat en una cadira. 

Però s'hi ha estat poc temps. El govern de Barcelona en Comú l'ha retirat immediatament. Un uixer i el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, l'han retirat abans que comencés la sessió extraordinària del consell municipal. 

Davant la iniciativa, l'alcaldessa, Ada Colau, ha proposat un torn de paraules d'un minut a l'inici del ple perquè els grups expressessin la seva opinió sobre la retirada del bust del Joan Carles de Borbó, insistint que "per normativa no tenia sentit la seva presència".

Alberto Fernández ha denunciat que en el ple s'està "incomplint la legalitat" per l'absència del retrat del cap de l'Estat i que el PP li'n ha lliurat un perquè la irregularitat "pugui ser solucionada". També CiU i C's han criticat la retirada del bust. Per a Xavier Trias, ha estat "una pantomima" feta "amb nocturnitat i sense debatre-ho", mentre que Carina Mejías ha subratllat que la decisió va ser "unilateral" i ha advertit Colau que "aquesta casa és la de tots els barcelonins, no la seva".

En canvi, el republicà Alfred Bosch ha donat suport a la iniciativa de Colau i l'ha felicitat per haver fet una "neteja a fons". Bosch ha afirmat: "Volem una Barcelona republicana lliure de Borbons", i ha opinat que qui ha de presidir els plens ha de ser el "bust de l'únic sobirà, que és el poble de Catalunya". 

En el mateix sentit, el regidor de la CUP Josep Garganté ha dit satisfet que s'hagi retirat el bust d'"el vell cap dels torturadors", usant una expressió d'Arnaldo Otegi, i ha demanat que també es retiri la bandera d'Espanya de l'edifici consistorial.

Pel que fa al socialista Jaume Collboni, ha manifestat la seva consternació perquè un ple extraordinari en què s'havia de parlar de mesures socials i polítiques econòmiques hagi començat amb aquest debat i ha acusat el govern de fer "política espectacle".

Margallo: "Retirar el bust em sembla una mesquinesa"

Precisament, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha qualificat de "tremenda mesquinesa" la retirada del bust que va decidir el consistori de Barcelona en Comú. 

En una entrevista a Onda Cero, García-Margallo ha explicat que ell ha treballat des de sempre per portar la democràcia a aquest país i ha destacat el període de la Transició que "va pilotar" Joan Carles I. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut