Casado retreu a Sánchez: "No ha dit res de Catalunya" i Rivera l'acusa de sectari
Sánchez ha demanat a Casado i a Rivera que s'abstinguin i facin d'oposició (EFE/Guillén - Kiko Huesca)

Casado retreu a Sánchez: "No ha dit res de Catalunya", i Rivera l'acusa de sectari

El líder de Vox, Santiago Abascal, acusa Sánchez de tenir "el condemnat Otegi i el colpista Junqueras" entre els seus aliats

Juli RodésActualitzat

El president del Partit Popular, Pablo Casado, ha retret a Pedro Sánchez que no hagi dit "res" de Catalunya en el seu discurs d'investidura, pronunciat aquest migdia en el Congrés dels Diputats.

Casado, a més, ha acusat el president del govern en funcions de voler amagar "la greu realitat" de l'independentisme català després d'haver aconseguit ser president "amb aliances contra l'Estat".

"No ha dit res de Catalunya. Tots els espanyols volem recordar-li que vostè ha estat pres del govern amb unes aliances contra l'Estat. Perquè oculta vostè la greu realitat que té vostè amb l'independentisme a Catalunya?"


A propòsit de Catalunya, Sánchez ha retret a Casado que actua amb "hipocresia" i que el PP "viuen del conflicte territorial".

"Senyor Casado, que ho faci Cs, que ho faci la ultradreta, té un passi. Té un passi, i ja parlaré després amb ells, però el Partit Popular, que ha governat juntament amb PSOE aquests últims quaranta anys de democràcia, que no assumeixi cap responsabilitat del deteriorament de la convivència que es viu ara mateix a Catalunya em sembla una hipocresia colossal."


La resposta del líder del PP ha estat defensar que el problema català és "jurídic".

"A Catalunya, ara mateix, s'està decidint si l'Estat de dret continua avançant o si, al final, la sobirania nacional es perverteix a favor d'una minoria, violenta, que ha incomplert la llei. Vostè no li pot dir al senyor Torra que hi ha un problema polític, perquè el problema, a Catalunya, és jurídic: hi ha uns presumptes delinqüents, segons el Tribunal Suprem, que estan subvertint la legalitat. No és una qüestió política que es pugui negociar, que es pugui atemperar; és un delicte que el president del govern en funcions està relativitzant."


Casado ha reiterat que votarà no a la investidura de Sánchez i alhora ha promès una "oposició lleial".


Sánchez al PP: "No em digui sí a mi, digui sí a Espanya"

En la seva resposta, Sánchez ha fet referència a aquesta posició expressada per Casado per demanar-li "que s'abstingui, que faciliti la formació de govern per poder exercir l'oposició".

"Si no vol repetició una electoral, si no vol que el govern d'Espanya o almenys la investidura de la presidència del govern d'Espanya depengui de les forces independentistes, i vostè vol ser el líder de l'oposició i l'alternativa, li daré una mala notícia: vostè s'ha d'abstenir."

"Vostè haurà de fer alguna cosa, i també el senyor Rivera. Perquè vostès tenen la clau perquè això no passi."

 

Casado ha promès una "oposició lleial", però ha dit que votarà contra la investidura de Sánchez (EFE/Guillén)

 

En la seva última rèplica, Casado ha reiterat la seva negativa a abstenir-se per facilitar la investidura de Sánchez, perquè, ha assegurat, seria "molt perjudicial".

"No podem facilitar la seva investidura, perquè aquesta investidura seria molt perjudicial per a Espanya."


Sánchez, malgrat tot, en la seva última resposta a Casado, encara ha apel·lat al sentit d'Estat del Partit Popular. Un sentit d'Estat, ha afegit, que no té, ha afegit, Ciutadans.

"El PP és un partit d'estat. Hi ha altres que no ho són: Cs clarament no ho és, la ultradreta no ho és."

"Amb la sentència del procés a la tardor, amb el "deadline" del Brexit el 31 d'octubre, un partit com el seu ha de fer un servei a Espanya, facilitar que hi hagi un govern i que no estigui en funcions en un moment crític per a Europa i per a Espanya."

"L'únic que li demano no és que em digui sí a mi, que digui sí a Espanya. Si ho ha fa, donarà una lliçó a tots aquells que donen lliçons de ser constitucionalistes i ser centristes."

 

Sánchez demana a Casado que, per responsabilitat, faciliti la formació de govern a Espanya (EFE/Guillén)

 

El president del govern en funcions, d'altra banda, ha negat no haver parlat de Catalunya, com li retreia Casado, amb l'argument que parlar de moltes coses de les quals ha parlat, com la sanitat pública, la precarietat laboral, la pobresa infantil o la violència de gènere. I ha acusat el PP de "deslleialtat a Espanya".

"Utilitzen Catalunya i els catalans per disfressar la seva enorme deslleialtat a Espanya votant en contra de l'única formació de govern possible.


Rivera a Sánchez: "Pur teatre"

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha començat la seva intervenció acusant Sánchez de fer un discurs que és "pur teatre" i d'amagar que, mentrestant, pacta amb Podem i els independentistes.

"Pur teatre, senyor Sanchez. Pur teatre. És el que està fent vostè en els últims tres mesos, des que hi va haver eleccions. Marejant la perdiu. I avui ens porta aquí un truc dels dolents: truc a la tribuna i tracte amb Podem i els separatistes a l'habitació del costat."


Rivera, a continuació, ha argumentat que Sánchez té un pla per perpetuar-se en el poder.

"Desxifrarem el pla Sánchez i l'explicarem als espanyols: és un pla pel qual el senyor Sánchez es vol perpetuar al poder controlant la tele pública i les enquestes, criminalitzant els constitucionalistes i rentant la imatge dels seus socis."

"Un pla que és bo per vostè i per als "enxufats del PSOE", per als seus militants i els seus socis, però dolent per a les famílies a les quals el senyor Sánchez els pujarà els impostos, i per a la resta dels ciutadans que patiran el seu sectarisme."

 

Albert Rivera acusa a Sánchez de sectari i de voler perpetuar-se en el poder (EFE/Kiko Huesca)

 

Rivera també ha acusat Sánchez de voler una "Espanya sectària" i ha reiterat que votarà no a la investidura de Sánchez i al seu model d'Espanya.

"Fer oposició és oposar-se. No oposar-se només a Sánchez i al seu govern, sinó molt més: ens oposarem al model d'Espanya que vostè vol, que és l'Espanya sectària, l'Espanya del divideix i venceràs, l'Espanya d'insultar els constitucionalistes i rentar la imatge dels que han donat suport a un cop d'estat a Catalunya o han legitimat els atemptats terroristes durant tants anys, els seus socis en aquesta investidura."


Sánchez a Rivera: "Teatre és pactar amb la ultradreta"

En la seva primera resposta a Rivera, Sánchez ha fet referència al "pur teatre" de què l'acusava el líder de Ciutadans.

"Teatre, senyor Rivera, és pactar amb la ultradreta i intentar que sembli un accident."

 

Sánchez demana a Rivera que faciliti la investidura per poder exercir d'oposició (EFE/Guillén)

 

Com ha fet abans amb Casado, Sánchez ha demanat a Rivera que s'abstingui, tot recordant-li que no és el cap de l'oposició.

"Seria bo que almenys vostè tingués clar quina és la realitat: vostè ni lidera l'oposició, perquè no ho han volgut els espanyols, ni lidera la dreta; per tant, faciliti la formació d'un govern a Espanya."


Rivera ha reiterat que Sánchez té un pla i que Ciutadans el combatrà per defensar els espanyols del sectarisme que considera que promou el líder del PSOE.


Abascal: "Espanya no ha arribat fins aquí per ser derrotada"

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha anunciat, com estava previst, que votarà contra la investidura de Sánchez, a qui ha retret que no els hagi inclòs en la ronda de consultes amb líders polítics.

A més, ha acusat el president del govern espanyol en funcions de tenir "el condemnat Arnaldo Otegi, el colpista Oriol Junqueras i el tirà Nicolás Maduro" entre els seus aliats.

 

Vox, com estava previst, votarà contra la investidura de Pedro Sánchez (EFE/Kiko Huesca)


Abascal s'ha adreçat a les formacions independentistes per assegurar que mai se'n sortiran.

"Un avís per a sediciosos, per a colpistes i per a terroristes: més enllà dels pactes secrets o de les promeses que hagin rebut des d'un partit o un altre a canvi del seu suport parlamentari, abandonin vostès tota esperança, perquè mai no assoliran els seus objectius polítics o criminals."

"Espanya no ha arribat fins aquí perquè la derrotin una banda de sediciosos meitat corruptes meitat fanàtics."


En la seva rèplica, Sánchez ha retret al PP i a Cs que Vox estigui "influint decisivament en governs municipals o autonòmics com a conseqüència" de la seva "irrresponsabilitat".


Primeres rèpliques

Els grups parlamentaris, de major a menor, tenen mitja hora cadascun per respondre les paraules del president del govern en funcions. Després, deu minuts de contrarèplica.

El primer a parlar ha estat el líder del Partit Popular, Pablo Casado, després han pujat a la tribuna el president de Ciutadans, Albert Rivera, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias.

Aquest s'ha repartit el temps d'intervenció amb Jaume Asens, d'En Comú Podem, Alberto Garzón, d'Esquerra Unida, i Yolanda Díaz, de Galícia en Comú.


Catalunya, la gran absent

En la seva intervenció inicial, Sánchez ha defensat que els espanyols van votar que volen un govern socialista, i ha apel·lat la resta de forces a fer-ho possible.

Entre les propostes que ha fet no n'hi ha hagut cap sobre Catalunya. Sánchez, de fet, ha passat de puntetes sobre la qüestió catalana i s'hi ha referit indirectament en alguna ocasió, com quan ha parlat de "la superació de les tensions territorials".


Sense acord amb Podem

Sánchez ha arribat a la data prevista per al debat d'investidura sense haver tancat cap acord amb Podem.

La renúncia d'Iglesias a formar part d'un govern de coalició semblava que facilitava l'entesa entre els socialistes i els comuns per formar el primer govern espanyol de coalició des de la recuperació democràtica. Aquest dilluns, però, ha transcendit que les converses entre les dues formacions estaven en un punt mort.

ARXIVAT A:
Investidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut