Madrid

El PP no aconsegueix evitar el judici per haver destruït els ordinadors de Bárcenas

Bárcenas i De Cospedal declararan dijous en el primer judici penal contra un partit polític, en què li demanen 6 mesos de "suspensió d'activitats"

RedaccióActualitzat

Aquest divendres ha començat a Madrid, amb les qüestions prèvies, el judici contra el PP i tres treballadors seus per la destrucció dels ordinadors de l'extresorer del partit Luis Bárcenas.

És la primera vegada en la història d'Espanya que un partit polític s'enfronta a un procés penal com aquest, que ha tingut un recorregut molt accidentat.


Danys informàtics i encobriment

Els acusats són una altra extresorera del PP Carmen Navarro, l'exresponsable dels serveis jurídics Alberto Duran i l'exdirector de sistemes informàtics José Manuel Moreno.

Els tres acusats i la representant del PP, aquest divendres a l'inici del judici per la destrucció dels ordinadors del PP (EFE)


A tots tres, les acusacions populars els acusen de danys informàtics i encobriment, mentre al partit només de danys informàtics. La Fiscalia, en canvi, demana l'absolució.

Les defenses, per la seva part, reclamaven que el judici ni tan sols s'arribés a fer, invocant la doctrina Botín, perquè Bárcenas mateix va renunciar a l'acusació i només hi ha acusacions populars.

La Fiscalia també ho ha demanat, amb l'argument que les acusacions populars no estan "legitimades" en aquest cas perquè, segons afirma, no hi ha cap "perjudicat concret".

El jutge Eduardo Muñoz de Baena, però, ha desestimat aquestes peticions, de manera que el judici se celebrarà com estava previst.

No es podrà veure per televisió

El partit, però, ha aconseguit que el jutge hagi rebutjat la transmissió televisiva del judici, per evitar "una exposició pública desproporcionada".

Ja ho havia decidit anteriorment, però aquest divendres s'hi ha ratificat, a petició de la Fiscalia i també de les defenses.

En la primera sessió també s'ha decidit que Bárcenas vingui al judici a declarar, com demanaven les acusacions, i no que ho faci per videoconferència des de la presó, on compleix condemna de 33 anys pel cas Gürtel.


"Suspensió d'activitats" del PP durant 6 mesos

Izquierda Unida exerceix l'acusació popular que demana penes més altes: 10,9 milions d'euros per al PP i 4 anys i mig de presó per als treballadors.

Però és l'Observatori DESC qui fa la petició més dura i insòlita: sis mesos de "suspensió d'activitats" per al PP, per considerar que aquest partit ha actuat com una organització criminal.

També demana que durant 5 anys no pugui rebre donacions, i al voltant de 2 anys de presó per als treballadors, mentre l'altra acusació popular, que exerceix Adade, demana entre 1 i 2 anys i una multa de més de 100.000 euros pel partit.

Totes les acusacions consideren que el PP va destruir deliberadament els discos durs dels ordinadors amb l'objectiu d'obstruir l'acció de la justícia.

Proves de la caixa B del PP

Aquest cas va començar fa 5 anys en plena instrucció del cas Gürtel, després que Bárcenas digués al jutge Pablo Ruz que als seus ordinadors hi havia proves de la caixa B del PP.

La llavors secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, va admetre al jutge que el partit encara tenia els ordinadors i els va portar al jutjat.


Però un dels aparells, un Toshiba, no tenia disc dur, i l'altre, un Apple, l'havien formatejat fins a 35 vegades i després ratllat fins a fer-lo inservible.

El PP va al·legar llavors que ho havia fet en aplicació de la Llei de Protecció de Dades, però això no va impedir que es posés en marxa un procés judicial per presumpte destrucció de proves.


El sumari va desaparèixer del jutjat

Aquest procés, però, ha viscut tota mena d'obstacles i impediments que l'han anat endarrerint.

El jutge Pablo Ruz va enviar la causa des l'Audiència Nacional als jutjats ordinaris, però la jutge encarregada va arxivar-la a petició de la Fiscalia.

Esquerra Unida i altres acusacions van presentar una querella, que també es va arxivar, i que van recórrer a l'Audiència de Madrid.

Quan aquesta va ordenar reobrir el cas, es va descobrir que el sumari havia desaparegut del jutjat, i va caldre reconstruir-lo amb la documentació que tenien l'Audiència Nacional i les acusacions.

Recusació de la jutge

El PP va intentar recusar després la jutge instructora, Rosa María Freire, que considerava pròxima al PSOE, i va aconseguir apartar-la del cas durant gairebé un any, però l'Audiència de Madrid no va acceptar la recusació i li va retornar.

Finalment el desembre del 2017 Freire va aconseguir tancar la instrucció, però el judici ha trigat un any i mig més a celebrar-se. Pel camí, el gener del 2018, la Fiscalia va demanar l'absolució del PP.

L'actual responsable de la Fiscalia de Madrid, nomenada ja amb el PSOE governant, ha mantingut la mateixa línia de defensa que el PP és innocent, i fins i tot ha aportat testimonis per provar aquesta innocència.

El mateix advocat que a Gürtel

L'advocat del PP, Jesús Santos, el mateix que el del cas Gürtel, ha argumentat sempre que els ordinadors eren propietat del PP, no de Bárcenas.

També volia que s'apliqués l'anomenada doctrina Botín, i s'arxivés la causa, perquè afirma que no hi ha hagut cap dany al bé comú, i ni la Fiscalia ni el presumpte perjudicat, Luis Bárcenas, no acusen el partit ni els seus treballadors.

El jutge ha rebutjat aplicar la doctrina Botín per arxivar ara el cas, però també podria utilitzar-la en la sentència i basar-s'hi per absoldre els acusats.

En un principi, Bárcenas sí que acusava el PP per la destrucció dels ordinadors, però va renunciar a aquesta acusació dos mesos abans de començar el judici pel cas Gürtel.


5 sessions de judici

El judici té previstes només 5 sessions: la primera ha estat aquest divendres, i les següents seran els dijous i els divendres de les 2 pròximes setmanes.

En la pròxima sessió, dijous 20 de juny, estan previstes les declaracions de Bárcenas i de De Cospedal com a testimonis.

ARXIVAT A:
CorrupcióPP
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut