El PP intenta treure ferro al malestar intern pel discurs en euskera de Sémper
El PP assegura que va voler evidenciar que "ja es poden fer servir cites en llengües cooficials" i que els independentistes "només volen acabar amb el castellà com a llengua comuna"
"Entenc que alguns poden tenir una opinió diferent del que jo crec que era brillant". El portaveu del PP, Borja Sémper, responia així a la mala maror que reconeix que ha generat dins la bancada popular que pronunciés una part del seu discurs en euskera, en el primer dia que estava permès al Congrés i a una setmana del ple d'investidura de Feijóo.
"Quan un és portaveu d'un grup tan gran hi ha opinions diverses. A uns els va semblar molt bé, a altres menys, altres no ho comparteixen... No passa res. No som el PSOE. No expulsem ningú que no opina igual", ha seguit, en una entrevista a Onda Cero aquest dimecres.
En el ple que debatia la reforma del reglament del Congrés per permetre l'ús de totes les llengües oficials, Sémper va sorprendre amb una intervenció en què va fer servir l'euskera, breument i autotraduint-se, en tres ocasions.
Això, quan els diputats populars tenien la instrucció de no posar-se l'auricular per seguir la traducció simultània i quan 24 hores abans ell mateix havia assegurat que els diputats del seu partit no farien "el canelo" i parlarien en castellà.
"Doncs sembla que Sémper ha fet, finalment, en paraules seves, 'el canelo'", piulava el portaveu del PNB, Aitor Esteban, poc després.
Toc d'atenció de Vox
"Tenim una gran sort: a Espanya compartim una llengua comuna, que és el castellà. I de la mateixa manera, hi ha altres llengües internes que perviuen", va dir Sémper el primer cop que va parlar en basc i que va provocar la segona plantada del dia dels diputats de Vox, que ja s'havien aixecat dels escons quan van sentir un primer discurs fora del castellà, el del socialista gallec José Ramón Gómez Besteiro.
Per al partit d'extrema dreta, els 33 diputats del qual tenen previst votar sí a la investidura de Feijóo, el PP se sumava al "sainet" de les llengües al Congrés, segons ha dit Ignacio Garriga, secretari general de Vox.
"Així no", deia una diputada popular als passadissos després del discurs del portaveu. Malgrat que cap veu del PP l'ha criticat públicament, el malestar al grup popular es va visualitzar quan va baixar de la tribuna del Congrés, quan alguns diputats --entre ells, Cayetana Álvarez de Toledo o l'expresident valencià Alberto Fabra--, no el van aplaudir. Són els mateixos que tampoc podien amagar el seu malestar en alguns moments de la intervenció de Sémper.
L'endemà, el portaveu popular ha explicat per què ho va fer. "Jo segueixo pensant que era una bona idea evidenciar que el que vaig fer ja es podia fer, perquè desmuntava l'argument del PSOE", ha explicat. També assegura que el que volia era fer visible que "les llengües cooficials no són patrimoni de ningú"
Un argument que han subratllat fonts del PP a TV3. "Va voler demostrar que amb l'actual reglament ja es poden fer servir cites en llengües cooficials en les intervencions, traduint-les després al castellà", asseguren. "El que prova que el que pretenen els independentistes amb la modificació del reglament no és defensar les seves llengües, sinó acabar amb el castellà com a llengua comuna de tots i unió entre els espanyols", han afegit.
Amb tot, aquest dijous està previst que s'aprovi, malgrat l'oposició de la dreta, la reforma del reglament que permetrà l'ús del català, el gallec i l'euskera al Congrés.
- ARXIVAT A:
- PPInvestiduraCongrés dels Diputats