Ple del Congrés dels Diputats.
El Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu.
Madrid

El PP i UPyD aplaudeixen la carta del rei i el PNB i IU l'avisen que no pot negar el pluralisme

El PNB retreu al rei que no assumeixi valors com "el pluralisme i el respecte a la lliure expressió democràtica", mentre que IU l'avisa que la diversitat "no ha d'espantar". En canvi, el PP en subscriu totalment el missatge i UPyD celebra que el rei "no miri cap a una altra banda".

RedaccióActualitzat
Reaccions diverses entre els partits representants al Congrés dels Diputats sobre la carta del rei alertant contra els que alimenten "dissensions" i persegueixen "quimeres".

El president del Congrés, Jesús Posada, subscriu "totalment" la carta perquè considera "indispensable" la unitat dels demòcrates. "Crec que el rei sempre està encertat, en les seves declaracions, i en aquest cas també", ha afegit, al mateix temps que ha recordat la importància del consens.

Una valoració similar ha fet el PP a través del secretari general del grup al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro, que ha qualificat de "molt encertat" el missatge. El diputat popular considera que Joan Carles ha demostrat "una gran altura de mires i un gran sentit d'Estat" en demanar que "recuperem els valors de la transició", com ara "la unitat, la concòrdia i la suma d'esforços i voluntats" en un carta que "reflecteix l'opinió de la immensa majoria de la societat espanyola".

Molt més breu ha estat la reacció del PSOE. El secretari general del grup socialista al Congrés, Eduardo Madina, s'ha limitat a mostrar respecte pel missatge. "Només vull dir-los que el PSOE té la posició de valorar des del respecte totes les opinions de contingut polític, incloent-hi les del rei", ha indicat, precisant que "altres aquí" no tenen aquest respecte.

UPyD ha explicat que comparteix "bàsicament" tot el contingut de la missiva i ha aplaudit que el monarca espanyol apel·li a la unitat davant la crisi, "inclosos els catalans", perquè ho considera "clau" per garantir "la igualtat i la justícia" de tots els ciutadans de l'Estat. La líder del partit, Rosa Díez, ha celebrat que el rei s'hagi pronunciat després de la manifestació massiva de l'Onze de Setembre per la independència. "Que el cap de l'Estat faci una declaració política d'aquesta naturalesa", ha dit, demostra que el monarca té tota la informació sobre el que està passant i que davant d'això "no s'ha de mirar cap a una altra banda, sinó actuar".

Per la seva part, el portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, ha recordat al rei que hi ha altres valors que els nacionalistes bascos consideren essencials, com ara "el pluralisme, la diversitat, la tolerància, el respecte a qui discrepa i, sobretot, el respecte a la lliure expressió democràtica, a les majories democràtiques".

El portaveu d'IU al Congrés, José Luis Centella, ha considerat que la carta és "un rentat de cara" d'algú que no ha estat escollit a les urnes i ha lamentat que no s'hi faci cap referència als 6 milions d'espanyols sense feina. Centella s'ha preguntat si "és una quimera ara mateix trobar feina" i ha advertit el monarca que "la diferència no ha d'espantar" perquè el que seria "dolent" és que "es volgués imposar un pensament únic".

El portaveu del Bloc Nacionalista Gallec al Congrés, Francisco Jorquera, ha afirmat que la carta és un "gest impropi de la neutralitat que és exigible a un cap d'Estat" i ha advertit el rei que és el PP el que "està destruint el model convivència".

I la diputada de Geroa Bai, Uxue Barkos, ha qualificat el text del rei d'"inadmissible" perquè nega "la possibilitat d'acció política a una part de la població". En una tertúlia al programa televisiu "Al rojo vivo", Barkos ha considerat "absolutament inapropiat" definir com a perseguidora de quimeres una part de la població que té un "anhel polític".

Anar al contingut