Madrid

El PP i Ciutadans es queden sols demanant canvis en el model d'immersió després de la sentència del Suprem

El PP i Ciutadans s'han quedat sols al Parlament demanant canvis en el model d'immersió després de la sentència del Suprem. L'endemà que el tribunal va sentenciar que la Generalitat ha de fer que el castellà també sigui llengua vehicular a l'escola, aquesta qüestió ha centrat bona part del debat. CiU i PSC s'han mostrat d'acord que les resolucions no posen fi a la immersió lingüística. Per la seva banda, ICV ha reaccionat demanant una resolució unitària en defensa del model català de presència de la llengua a l'ensenyament, mentre que ERC ha alertat que la legislatura serà "la de la postsentència del TC". Des de Madrid, Rubalcaba ha eludit referir-se aquest dijous a la sentència afirmant que encara se l'havia de llegir abans de poder-ne fer valoracions.

Actualitzat
Tant CiU com el PSC han considerat que la sentència del Tribunal Suprem que imposa el castellà també com a llengua vehicular a l'escola no perjudica l'actual model d'immersió lingüística.  El nou president, Artur Mas, ha defensat l'aportació que ha significat la immersió lingüística a la construcció de Catalunya.

En el debat d'investidura i en la seva resposta a Alícia Sánchez-Camacho, Mas ha assegurat que no es posaran d'acord amb el PP de Catalunya pel que fa a la llengua i ha criticat que el PP català "planteja la sentència del Suprem com si es carregués el model de normalització i immersió lingüística" i, segons Mas, això "no és així". En aquest punt ha coincidit amb el PSC, que ha insistit que les sentències no signifiquen un retrocés en el model lingüístic de les escoles.

El nou president de la Generalitat també ha contestat a Rivera (Ciutadans) amb l'afirmació que "l'escola catalana ha de ser en català", i li ha reclamat fixar-se en els resultats més que en els instruments. No obstant això, el líder de Ciutadans ha insistit que la llei i les sentències són per complir-les i ha advertit que no acceptaran la via del desacatament, la desobediència o la insubmissió tot advertint-lo que "dur un president de la Generalitat davant d'un tribunal no tindria cap sentit".

Per la seva banda, el líder d'ICV, Joan Herrera, s'ha mostrat preocupat per les resolucions del Suprem i ha cridat les forces polítiques catalanes a mostrar unitat i a "exemplificar-ho amb algun tipus de resolució amb allò que creguem oportú" per reafirmar-nos en un model d'èxit. Des d'Esquerra, Joan Puigcercós ha alertat que la nova legislatura obre un nou escenari, que és el del postsentència del Constitucional". "Res serà igual, perquè seran implacables. Volen desmuntar peça per peça el que durant anys s'ha anat construint i és un model d'èxit".

El que diu el Suprem

Les tres sentències del Tribunal Suprem obliguen la Generalitat a reintroduir el castellà com a llengua vehicular de l'ensenyament a Catalunya.

Els magistrats fan servir com a argument la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i, basant-s'hi, recorden que el castellà també gaudeix de la condició de llengua vehicular i docent en l'educació a Catalunya.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut