Els candidats del PP i del PSOE a les eleccions, Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba (Fotos: Reuters)
Els candidats del PP i del PSOE a les eleccions, Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba (Fotos: Reuters)
Madrid

El PP exigeix un dèficit zero i el PSOE demana flexibilitat en funció de la situació econòmica

El PSOE i el PP van acordar dimarts reformar la Constitució per posar sostre al dèficit de totes les administracions de l'Estat. Els populars, però, exigeixen que el dèficit sigui zero, mentre que els soscialistes demanen fexibilitat i que el límit de dèficit s'adapti a la situació econòmica de cada moment. Això és el que ha dit Alfredo Pérez rubalcaba, que ha agafat les regnes de la negociació amb el PP precisament per garantir aquesta flexibilitat. La limitació del dèficit es començarà a aplicar el 2018 o el 2020.

Actualitzat
El candiat socialista a les eleccions del 20 de novembre, el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha agafat les regnes de la negociació de la reforma de la Constitució, que posarà sostre al dèficit de totes les administracions de l'Estat.

Rubalcaba ha assegurat que s'ha posat al capdavant de la negociació per garantir una flexibilitat en les decisions finals. I és que el líder del PP, Mariano Rajoy, ha exigit que el dèficit sigui zero. En canvi, els socialistes consideren que no cal ser tan estrictes i que el límit del dèficit públic es decideixi en funció de la situació econòmica de cada moment.

En aquest estira-i-arronssa, Alfredo Pérez Rubalcaba ha assegurat que la reforma constitucional per limitar el dèficit no implicarà retallades socials i que, sigui quina sigui la conjuntura política, les polítiques socials estaran garantides.

Les explicacions del candidat del PSOE arriben després que diversos dirigents i diputats del PSOE han dubtat de la conveniència de la reforma precisament perquè la qualifiquen d'antisocial i de si cal o no un referèndum per aprovar-la. El PP té clar que no cal.

En tot cas, la reforma exprés de la Constitució estarà enllestida en quinze dies, amb plens extraordinaris la setmana que ve al Congrés i al Senat. La mesura, però, no es posarà en marxa fins al 2018 o el 2020, segons va anunciar aquest dimecres la vicepresidenta i ministra d'Economia, Elena Salgado.
Anar al contingut