El Parlament d'Andalusia ha engegat aquest dijous l'onzena legislatura escollint els membres de la mesa (Efe)
El Parlament d'Andalusia ha engegat aquest dijous l'onzena legislatura escollint els membres de la mesa (Efe)
Sevilla

La ultradreta, a la mesa del Parlament d'Andalusia: PP i Cs obren la porta a Vox

El PP diu que ha fet possible un acord amb Cs i Vox per governar Andalusia, però el partit d'Albert Rivera ho nega

RedaccióActualitzat

Aquest dijous ha arrencat la nova legislatura autonòmica a Andalusia amb la constitució del Parlament amb els llocs de la mesa ja pactats, gràcies a l'acord que PP i Ciutadans han tancat aquest dimecres amb el suport de Vox.

La sessió ha començat poc després de les 12 del migdia amb la constitució de la mesa com a punt principal de l'ordre del dia. La primera votació ha servit per escollir la presidència de la cambra.


Marta Bosquet, de Cs, presidenta

Cap a tres quarts d'una i un cop fet el recompte, la presidenta de la mesa d'edat ha proclamat com a nova presidenta la diputada d'Almeria per Ciutadans Marta Bosquet, que ha obtingut 59 vots, els del PP, de Cs i també de Vox.

Marta Bosquet, aplaudida pels seus companys després de ser proclamada presidenta del Parlament d'Andalusia

 

L'altra candidata, Inmaculada Nieto, d'Endavant Andalusia, ha obtingut 50 vots, els de la seva formació i també els del PSOE, que no ha presentat candidatura.


Les vicepresidències, per a PP, PSOE i Cs

Les tres vicepresidències de la mesa se les han repartit les forces polítiques amb més diputats: per a la primera ha estat escollida la diputada del PP Esperanza Oña, que ha rebut 34 vots.

La segona l'ocupa la diputada del PSOE María Teresa Jiménez, que n'ha obtingut 33, i el tercer vicepresident és el diputat de Ciutadans Julio Díaz Robledo, que n'ha rebut 25.

La quarta candidata, Ana María Naranjo, d'Endavant Andalusia, ha rebut 17 vots i s'ha quedat sense vicepresidència.

 

 

Les secretaries, per a PSOE, PP i Vox

La votació per a les secretaries s'ha endarrerit perquè la presidenta de la mesa d'edat es volia assegurar que es complia amb amb la "presència equilibrada d'homes i dones", tal com marca l'estatut andalús.

Després d'una breu reunió entre les diferents forces polítiques, s'ha fet la tercera votació, que ha comportat que diputats del PSOE, del PP i de Vox ocupin les secretaries.

Com a secretària primera, ha estat escollida, amb 33 vots, Verónica Pérez, del PSOE. La secretaria segona ha estat per a Manuel Andrés González, del PP, amb 30 vots.


Vox rep 17 vots extres

La tercera l'ocuparà el diputat de Vox Manuel Gavira, que ha obtingut 29 vots. Per tant, ha rebut 17 vots més dels que té el seu partit. També el candidat del PP, González, ha rebut 4 vots més dels que té el seu partit, 26.

Per tant, els 21 diputats de Ciutadans, que no ha presentat candidatura a les secretaries, s'han repartit en dos grups de 17 i 4 diputats per donar suport als candidats de Vox i del PP respectivament.


PP, Cs i Vox amb 5 llocs de 7 a la mesa

La mesa ha quedat composta per dues persones del PP, dues del PSOE, dues de Ciutadans i una de Vox, i n'ha quedat fora Endavant Andalusia. Per tant, PP, Cs i Vox hi tenen 5 representants d'un total de 7, és a dir, una majoria més que absoluta.

 

 

Endavant Andalusia no vol "blanquejar" Vox

Endavant Andalusia, la marca de Podem a la comunitat, finalment s'han quedat sense representació a la mesa, malgrat que tenen 17 diputats, 5 més que Vox.

Se n'ha queixat el seu cap de llista, Antonio Maíllo, al final de les votacions, però sense cap mena de resultat.

 

Abans la diputada Teresa Rodríguez havia explicat per què han rebutjat que Ciutadans els cedís un lloc en un pacte en què hi havia inclòs Vox:

"El que nosaltres no volíem fer de cap manera és blanquejar un acord que Ciutadans té amb Vox, que volia dissimular a qualsevol preu fent-nos partícips de la mesa."

L'argument de Ciutadans per oferir aquest pacte a Endavant Andalusia era que d'aquesta manera totes les forces polítiques amb representació al Parlament tindrien presència a la mesa.

Notícia relacionada: "Transgènic" per "transgènere", l'error de l'acord del PP i Ciutadans a Andalusia


Cs nega haver fet cap pacte amb Vox

Malgrat el suport rebut de Vox per aconseguir la presidència de la cambra i el suport que han donat al seu candidat a secretari, el líder de Cs a Andalusia, Juan Marín, ha negat que el seu partit hagi arribat a cap acord amb aquest partit.

Marín, però, ha admès que, després de la "sorprenent" negativa d'Endavant Andalusia a acceptar la vicepresidència tercera de la mesa, va demanar a Vox que votessin a favor de la seva candidata.

García Egea contradiu Marín

Contradient la negació de Cs, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha assegurat que ha estat el seu partit el que ha "aconseguit posar d'acord Vox i a Ciutadans per formar govern".

García Egea ho ha dit aquest dijous quan ha arribat al Parlament andalús. Segons ha dit, tant Cs com Vox "han de contribuir a la governabilitat d'Andalusia."

El número 2 del PP ha afegit que el seu candidat a presidir el govern autonòmic, Juanma Moreno, serà un "president excepcional".

La investidura de la presidència autonòmica està previst que es faci a mitjans de gener.

ARXIVAT A:
Andalusia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut