L'article 155 de la Constitució espanyola
L'article 155 de la Constitució espanyola

El PP adverteix altres regions amb l'article 155

En els darrers dies, diversos dirigents del PP han apuntat a la possibilitat d'aplicar l'article 155 de la Constitució a Castella-la Manxa, el País Basc i Navarra

Actualitzat

L'aplicació de l'article 155 podria no quedar limitada a Catalunya. Un article que no s'havia aplicat mai, en els darrers dies ja s'ha esgrimit com a amenaça per a altres regions.

Aquest dilluns, el PP ha assenyalat que el 155 es pot extrapolar a Navarra. Ho ha dit la portaveu dels populars navarresos, Ana Beltrán, després que el Parlament de Navarra hagi aprovat una declaració institucional en la qual es considera "inacceptable i inadmissible" l'aplicació de l'article 155 a Catalunya. Beltrán ha qualificat d'"infàmia" l'aprovació d'aquest text i s'ha queixat que els grups que donen suport al govern foral no respectin "ni la Constitució, ni les lleis, ni la democràcia".

El de Navarra no és el primer cas. L'exministre de Sanitat Alfonso Alonso va advertir aquest diumenge que el País Basc disposa de "tots els ingredients" per arribar "a la mateixa situació" que Catalunya. En una intervenció a Sant Sebastià, Alonso va dir que, igual que Catalunya, el País Basc té "un nacionalisme en el poder", en referència al PNB; "forces radicals que encara estan en la justificació de posicions violentes", en al·lusió a EH Bildu; "populistes de Podem que són la tercera força" i la plataforma Gure Esku Dago, que ha definit com una "incipient" Assemblea Nacional Basca.

La tercera insinuació sobre una possible aplicació del 155 és a Castella-la Manxa. El delegat del govern espanyol a l'autonomia, José Julián Gregorio, va acusar l'executiu format pel PSOE i Podem de "demanar a crits" l'aplicació de l'article 155 perquè "l'Estat corregeixi els problemes" que hi ha a la regió. El president autonòmic, Emiliano García-Page, ha demanat formalment a Rajoy el cessament del delegat del govern.

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
Anar al contingut