Euskadi

El portaveu del PNB creu que aquest estiu serà clau per a la possible legalització de Batasuna

El procés de pau al País Basc va avançant pas a pas i el pròxim podria ser la legalització de Batasuna. Almenys així ho ha expressat el portaveu del Partit Nacionalista Basc, Iñigo Urkullu, que creu que els mesos de juliol i agost seran decisius de cara a aquesta possibilitat. Urkullu ha afirmat que la llei de partits es podria modificar i assegura que a la mateixa formació abertzale li interessa tancar ja el procés de cara a les pròximes eleccions municipals.

Actualitzat
En una entrevista a Catalunya Informació, Urkullu ha assegurat que, tot i que té clar que no es derogarà la llei de partits, sí que creu que és possible que se'n pugui modificar el contingut. Pel que fa a Batasuna, creu que la formació abertzale no podrà allargar el debat intern sobre el camí cap a la legalització, perquè li cal afrontar amb garanties les eleccions municipals de l'any que ve i, per tant, el procés hauria d'estar enllestit a la tardor.

El portaveu del PNB també ha estat molt crític amb les últimes actuacions del jutge Grande-Marlaska, amb l'Audiència Nacional i el govern. Urkullu no entén com es pot imputar el dirigent nacionalista Gorka Agirre en la trama d'extorsió d'ETA, després que els socialistes posessin la mà al foc per ell. En aquest sentit, ha assegurat que el PNB analitzarà si l'actuació de la fiscalia té "un impuls polític". Urkullu confia que el retorn de Baltasar Garzón pugui canviar les coses de cara a afavorir el procés de pau a Euskadi.

Finalment, el portaveu nacionalista ha apostat per incloure el PP en la taula de partits que s'ha de constituir a la tardor. Segons Urkullu, els populars "han de ser conscients que en una solució a un problema polític hi han d'estar representats tots". En aquest sentit, Urkullu s'ha referit també a les víctimes, de qui ha defensat el reconeixement moral, però ha recordat que són els partits polítics els que representen la societat basca i que no es poden deixar influir.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut