Imatge de l'emissió de la BBC en què va donar el vídeo d'ETA en exclusiva.
Imatge d'arxiu d'un vídeo d'ETA emès per la BBC.
Londres

El portador del vídeo d'ETA va dir a la BBC que "Catalunya ha aconseguit més autonomia" sense bombes ni pistoles

La cadena britànica BBC ha desvelat com va aconseguir el vídeo de la declaració de la banda terrorista ETA que va publicar en exclusiva diumenge. Segons han explicat al web de la cadena, el vídeo el va rebre el corresponsal a París de la BBC després d'una breu reunió a Londres. Durant la trobada, el col·laborador de la banda terrorista va comparar la situació del País Basc amb la de Catalunya i va dir: "Han aconseguit més autonomia i allà no tenen un exèrcit de persones que posen bombes i duen pistoles". A més, també va admetre que "la independència és ara tan remota com ho era fa 50 anys" i va concloure que ETA "és un llast".

Actualitzat
La BBC recull a la seva pàgina web un text firmat pel periodista Clive Myrie, datat a San Sebastià, en què explica com va obtenir el vídeo en què ETA anuncia que fa mesos va decidir no cometre "accions armades ofensives". El periodista explica que una persona que coneixia i a la qual no havia vist durant anys es va posar en contactar amb ell a través de correu electrònic i el va citar a Londres per fer un cafè.

Segons el periodista de la BBC, aquesta primera trobada es va realitzar en una cafeteria a l'exterior de l'estació del metro de Covent Garden. El periodista, que no diu en cap moment que el seu contacte fos un membre d'ETA, explica que aquest li va traslladar que la banda terrorista estava considerant "seriosament" un cessament de la lluita armada i que li va preguntar si l'interessava donar la notícia.

Comparació amb Catalunya

El col·laborador d'ETA va comparar el País Basc amb Catalunya i va dir: "El poble català ha aconseguit més autonomia de Madrid i els separatistes allà no tenen un exèrcit de persones que posen bombes i duen pistoles". A més, durant la conversa el portador del vídeo li va reconèixer que les possibilitats d'"un estat basc independent" són "tan remotes ara" com ho han estat durant els últims 50 anys. També va posar en dubte la violència de la banda i va dir que potser entorpia la causa del nacionalisme basc. "Podria ser que en realitat ETA estigui sent un llast per la causa del nacionalisme basc en comptes de col·laborar-hi", va dir.

Durant aquesta trobada a Londres el col·laborador li va dir que uns dies més tard li enviaria un missatge de text pel mòbil per citar-se i lliurar-li el vídeo. El periodista britànic diu que l'enregistrament li va ser entregat finalment a l'estació Gare du Nord de París cap a les dues del migdia, encara que no ha concretat en quina data.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut