Perú

El populista Ollanta Humala es perfila com el favorit a la primera volta de les eleccions presidencials del Perú

Diumenge se celebra al Perú la primera volta de les eleccions presidencials i, segons les enquestes, el candidat que segur que passarà és Ollanta Humala, que promou un govern autoritari i populista. El dubte és qui passarà amb ell a la segona volta d'unes eleccions marcades per l'absència de Fujimori, que no s'hi ha pogut presentar, però que intenta influir des de Xile, on està empresonat.

Actualitzat

Alberto Fujimori serà el gran absent a les eleccions de diumenge al Perú. L'expresident contempla el procés empresonat a Xile, on espera l'extradició per acusacions de corrupció i abusos dels drets humans. Els seus seguidors, però, el tenen ben present en els mítings de la seva candidata, l'expresidenta del Congrés, Marta Chávez. Les fotos i els crits a favor del "Chino" són nombrosos. L'últim cop d'efecte va ser ahir en el tancament de campanya, quan es va presentar en societat la nova esposa de Fujimori, una empresària japonesa de 39 anys.

Malgrat tot, la candidata fujimorista només arriba a un 6% dels vots, segons les enquestes, que situen al capdavant Ollanta Humala, un exmilitar nacionalista que amb un discurs populista ha atret les classes més humils. Ha canviat l'uniforme per una samarreta vermella amb l'eslògan "Amor por Perú". La seva retòrica l'aproxima a dirigents llatinoamericans com Chávez o Morales. I ja s'ha guanyat els recels de Washington per la seva intenció de frenar els programes d'eradicació de la droga i nacionalitzar sectors econòmics estratègics.

El segueix de ben a prop en les enquestes la candidata democristiana, Lourdes Flores. Compta amb el suport de la classe mitjana i els líders empresarials, però ha dirigit la seva campanya a l'electorat més pobre amb promeses de canvis econòmics i socials. El tercer candidat més ben situat és l'expresident socialdemòcrata Alan García, que encara manté la popularitat malgrat que la seva etapa en el govern es va caracteritzar per la hiperinflació i els abusos dels drets humans.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut