Brussel·les

El polonès Tusk, nou president del Consell Europeu, i la italiana Mogherini, cap de la diplomàcia europea

Un descuit de Van Rompuy confirma l'elecció de Donald Tusk com a president del Consell Europeu

RedaccióActualitzat

Europa completa la seva cúpula. La cimera extraordinària de caps d'estat i de govern de la Unió Europea que es fa a Brussel·les ha confirmat els noms del polonès Donald Tusk com a president del Consell Europeu i el de la italiana Federica Mogherini com a cap de la diplomàcia europea.

Els líders europeus han fet bons els pronòstics ja que els dos sortien com a favorits.

Un descuit amb el micròfon confirma Tusk

El nom de Tusk s'ha confirmat abans que es fes oficial. El culpable: un micròfon obert. Un descuit de l'actual president del Consell, Van Rompuy, confirma l'elecció de Donald Tusk com a president del Consell Europeu.

Els protagonistes han estat el dirigent de Xipre, Nikos Anastasiadis, i Van Rompuy. En una conversa a la sala oval on es fa la cimera just abans de començar la reunió, Anastasiadis ha comentat a Van Rompuy que li havien arribat notícies que el nomenament de Tusk era un fet. Van Rompuy li ha contestat: "Sí, però no es pot dir". Cap dels dos s'ha adonat que el micròfon estava obert.

Amb el suport de Merkel

Tusk és el primer ministre de Polònia. De tendència de centredreta, el seu nomenament s'interpreta com una victòria per als països excomunistes que van entrar a la Unió fa una dècada i que, per primera vegada, aconsegueixen un dels màxims càrrecs comunitaris. El primer ministre de Polònia tenia el suport de la cancellera alemanya, Angela Merkel.

El nou president del Consell s'ha estrenat parlant en polonès, tot i que ha promès que les pròximes rodes de premsa les farà en anglès. En les seves primeres paraules, Tusk ha assegurat que el creixement i la disciplina pressupostària són compatibles.

Mogherini, pel diàleg amb Rússia

Mogherini és la ministra italiana d'Afers Estrangers. Amb 41 anys, serà la nova alta representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors i la Política de Seguretat (PESC).

Ha fet carrera sempre vinculada amb les relacions internacionals, però la joventut genera dubtes sobre la seva experiència. El seu punt font: bons contactes en l'entorn de Vladímir Putin.

Es tracta d'una ferma partidària del diàleg amb Rússia, fet que ha generat reticències entre als països de l'est. El nom de Tusk, però, ha suavitzat les discrepàncies.

Precisament en aquesta cimera també s'han de decidir les noves sancions que s'imposaran al Kremlin per l'escalada militar en la crisi d'Ucraïna.

El seu nomenament és una victòria per a Matteo Renzi, després que la formació del primer ministre italià fos el partit més votat a les eleccions europees amb un 40% de suports.

De Guindos com a cap de l'Eurogrup?

Espanya fa gestions perquè el ministre d'Economia, Luis de Guindos, sigui el nou cap de l'Eurogrup. El càrrec no es confirmarà aquest cap de setmana sinó al juliol de l'any vinent, però Van Rompuy ha admès que hi ha consens entre els països de l'eurozona, inclosa Alemanya, al voltant del nom de De Guindos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut