El polèmic monument franquista de Tortosa es retirarà per peces a l'estiu

La retirada, que costarà 200.000 euros, no té marxa enrere, segons la Generalitat

RedaccióActualitzat

Aquest divendres, just el dia que fa 45 anys de la mort de Franco, la Generalitat ha anunciat en una roda de premsa que el polèmic monument dedicat a Franco de Tortosa es retirarà l'estiu del 2021. El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Ester Capella han explicat davant del monòlit que durant el mes de març s'adjudicarà l'obra i, l'enderroc, que es farà en diferents peces, començarà el mateix estiu i tindrà un cost de 200.000 euros.

A la roda de premsa, Ester Capella, consellera de Justícia, ha afirmat que "no és una declaració d'intencions, sinó un procés que ja està en marxa" i que ja ha començat "el compte enrere definitiu per retirar un símbol que enalteix la dictadura i que humilia les víctimes del franquisme".

Al seu torn, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha demanat a la ciutadania que es respectin els uns als altres i, diu, que "cal recordar que aquest monument, més enllà del seu origen que no es pot obviar, ha format part de la ciutat durant molts anys".

Roda de premsa a la llera del riu per explicar la retirada del monument franquista de l'Ebre a Tortosa, amb el vicepresident Aragonès, la consellera Capella i l'alcaldessa de Tortosa.
Roda de premsa a la llera del riu per explicar la retirada del monument franquista de l'Ebre a Tortosa, amb el vicepresident Aragonès, la consellera Capella i l'alcaldessa de Tortosa (ACN/Mar Rovira)

Es tracta del vestigi més gran de la dictadura franquista a Catalunya, inaugurat el 1966 per commemorar el 25è aniversari de la victòria nacional en la batalla de l'Ebre. El monument, que es va construir sobre les restes d'un antic pont que els republicans van fer volar en la seva retirada, consta de dues piràmides, una de 16 metres i l'altra d'uns 40. Per les seves grans dimensions, retirar-lo no serà una tasca fàcil.


Retirada en diferents peces

El projecte que ha presentat la Generalitat preveu construir una gran bastida de la mateixa alçada del monument que se subjectarà a la pilastra. Uns operaris aniran tallant el monòlit en peces, amb la mateixa tècnica que es fa servir per seccionar les bigues de ferro. També caldrà una gran grua que pugui allargar el braç fins a 65 metres per anar enretirant les peces tallades.

Antonio López, un dels arquitectes que ha fet l'estudi previ per a la viabilitat de la retirada del monument, explica que la retirada es farà tenint en compte el valor artístic del monument i s'intentarà preservar-lo de manera íntegra:

"Entenem que són elements que tenen un indubtable valor artístic i, per tant, s'han de conservar en la seva integritat. Jo assimilo el procés a un desmuntatge d'una exposició."

Les peces es carregaran amb la grua als camions, situats a la platja del riu Ebre o al passeig de l'Ebre, i es traslladaran als magatzems de la Generalitat, que encara treballa en "l'escenari post-retirada" i en quin serà el destí del monument.

Tot plegat, unes tasques laborioses que assumirà el govern de la Generalitat i que s'estima que costaran 200.000 euros.

La Generalitat ja ha iniciat la licitació de l'estudi geotècnic del terreny on s'instal·larà la grua i ha demanat la llicència d'obres a l'Ajuntament i el permís per accedir a la llera del riu a la Confederació Hidrogràfica.

El projecte s'ha previst executar-lo a l'estiu perquè és quan el cabal de l'Ebre és més baix.


Una lluita històrica

La retirada del monòlit feixista ja fa anys que es planteja i que genera polèmica. De fet, el Parlament va aprovar una moció per retirar el monument el 10 de març del 2016. El maig del mateix any, la conservació del monument es va sotmetre a un referèndum entre els tortosins. La participació no va arribar al 30% i va guanyar el no a retirar-lo, però fent-ne una reinterpretació.

Molt abans hi havia hagut altres intents de retirar aquest símbol franquista. El 1980 es va treure l'anagrama personal de Franco i les lletres en què es llegia "Al Caudillo de la Cruzada y de los 25 años de paz" i el 2008 es van retirar les plaques que en commemoraven la inauguració.

El gener del 2020, el ple de l'Ajuntament de Tortosa va aprovar amb l'únic vot en contra del regidor de Cs, descatalogar el monument feixista al mig del riu Ebre. El govern municipal, però, no tenia les competències per fer-ho i va acordar amb la Generalitat de fer-ho amb la llei de memòria històrica.

L'octubre del mateix any, la Generalitat va anunciar que n'assumiria el cost i l'execució, després que un informe amb el vistiplau formal de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) desencallés el procediment.

 

ARXIVAT A:
FranquismeMemòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut