Francisco Brines, el desembre del 2019 (Efe/Ana Escobar)
Francisco Brines, el desembre del 2019 (Efe/Ana Escobar)

El poeta valencià Francisco Brines, premi Cervantes 2020

El jurat destaca la seva "aspiració de bellesa i immortalitat"

RedaccióActualitzat

El poeta valencià Francisco Brines ha estat guardonat amb el Premi Cervantes 2020, un reconeixement que cada any fa el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, dotat amb 125.000 euros.

El jurat ha descrit Brines com un poeta intimista de la generació dels 50 com "un mestre de la poesia espanyola actual i magisteri reconegut per totes les generacions que el succeeixen". Alhora que destaca que la seva obra poètica "va d'allò carnal a allò metafísic i espiritual", destacant la seva "aspiració de bellesa i immortalitat".

 

Nascut a Oliva el 22 de gener del 1932, l'any 2019 va rebre l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, que va dedicar al seu pare perquè li va donar una "gran lliçó" de "respectar un món que desconeixia", el de la poesia.

El pas del temps és una reflexió constant en l'obra de Francisco Brines. La memòria és un pilar en la seva escriptura, tot i que experimenta la impossibilitat de recuperar la plenitud del passat, ni amb la poesia.

Al llarg de la seva obra, el poeta intenta controlar la seva angoixa davant el final de la vida amb l'acceptació serena de la mort com a inevitable.

Francisco Brines al Festival de Poesia de Barcelona el 2016 (CCMA)
Francisco Brines al Festival de Poesia de Barcelona el 2016 (CCMA)
 

"Las brasas" va ser el primer llibre que va publicar, el 1959. "El otoño de rosas", la seva obra més celebrada, que li va valer el Premi Nacional de Literatura, l'any 1986.

Entre les seves influències, hi figuren Luis Cernuda, Juan Ramón Jiménez i Antonio Machado.

El Premi Cervantes, considerat el Nobel de les lletres castellanes, va ser concedit l'any passat al poeta català Joan Margarit. Però l'entrega del premi, que es fa el 23 d'abril, es va haver de suspendre pel coronavirus i es va haver de fer un acte per internet.

El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, ha assegurat que, quan les condicions ho permetin, hi haurà dues cerimònies, la de Margarit i la de Brines "perquè són dos premis diferents i tots dos mereixen un reconeixement individualitzat".

Margarit ha format part de jurat que ha concedit el premi a Brines, com també ho ha fet un altre premi Cervantes, el barceloní Eduardo Mendoza.

 

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut