El poeta Enric Casasses, 52è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes
El poeta Enric Casasses és el nou guanyador del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
El jurat l'hi ha concedit "per la seva contribució a la llengua i cultura catalanes, especialment per l'originalitat del llenguatge poètic que ha creat i per la qualitat de la seva obra; en la poesia i en la traducció, l'assaig, l'edició i l'escena".
Casasses, de 68 anys, va escriure els seus primers llibres als anys 70, però no va ser fins més tard, als 90, quan va aconseguir el reconeixement dels lectors i la crítica amb premis com el Carles Riba, el Premi de la Crítica o el Premi Nacional de Cultura.
Incansable recitador, Enric Casasses beu de diverses tradicions: des de la poesia trobadoresca fins a la surrealista, passant per la psicodèlia. També s'ha dedicat a la traducció i a investigar l'obra d'escriptors relegats a l'oblit, com ara Juli Vallmitjana o Eduard Girbal Jaume.
En recollir el guardó, Casasses ha assegurat:
"M'han dit que sóc un cas únic en la poesia actual; així ho espero. He rebut aquest Premi d'Honor, però en aquest moment em sento part d'una plèiade de casos únics i de poesia i creació literària en català de molts estils."
També ha explicat que manté una relació epistolar amb Cuixart:
"El president Jordi Cuixart i jo ens hem escrit cartes. Ell m'havia escrit i jo li havia enviat un poema-dibuix meu que diu 'la llibertat existeix, l'he vista, és a la presó'. Em va dir que el té emmarcat a la cel·la."
Un poeta influent
L'obra de Casasses és inclassificable, perquè les seves influències literàries són tan dispars com la poesia medieval i el vers lliure. Però l'etiqueta sobre la qual hi ha consens és que és un rapsode de prolífica activitat recitadora.
Per això, i també per altres raons, ha exercit una gran influència en poetes més joves.
Des de el seu primer llibre de poemes, "La bragueta encallada", publicat el 1973, fins a l'últim, "El nus la flor", la vasta i heterogènia producció d'Enric Casasses inclou més de 25 llibres.
Això, sense comptar la seva tasca com a traductor, narrador, dramaturg i articulista a diversos diaris. Una activitat que ha portat a terme a diversos llocs del món perquè, durant la seva vida nòmada, ha viscut a Tenerife, l'Escala, Montpeller, Nottingham, Berlín i Barcelona.
El Premi d'Honor el concedeix Òmnium Cultural a persones que, per la seva obra literària o científica escrita en llengua catalana i per la importància i en la seva tasca intel·lectual, hagin contribuït de manera notable a la vida cultural dels Països Catalans.
L'any passat, la guanyadora va ser la també poeta Marta Pessarrodona, sisena dona a qui atorgaven aquest premi en 50 anys d'història.
- ARXIVAT A:
- Literatura