Falten recursos: el crit d'alerta de les 2 fundacions per a menors víctimes d'abusos

El poder judicial avala que els delictes sexuals a menors triguin més a prescriure

El CGPJ avala que la prescripció dels abusos a menors comenci a comptar quan la víctima faci 30 anys

RedaccióActualitzat

Els jutges donen llum verda al projecte de llei que preveu allargar el termini de prescripció dels delictes sexuals contra menors. Per unanimitat, el Consell General del Poder Judicial ha aprovat l'avantprojecte de llei de protecció integral a la infància i l'adolescència davant la violència, que regula la prescripció dels delictes per abusos sexuals a menors.

En la nova regulació, el termini de la prescripció del delicte començarà a computar quan la víctima faci 30 anys.

Depenent de la gravetat dels abusos, la llei actual preveu que el delicte prescriguin al cap de 5 o 15 anys de la majoria d'edat de la víctima. Per aquesta raó, molts casos d'abusos ja havien prescrit quan les víctimes s'atrevien a denunciar-los.

L'aval del Consell General del Poder Judicial a retardar la prescripció de l'abús a menors reconeix que aquests delictes són de lenta assimilació per la víctima i, per tant, es pot trigar molt de temps a detectar-los i denunciar-los.

Entre altres modificacions, l'avantprojecte de llei augmenta dels 13 als 16 anys l'edat màxima de la víctima pels delictes contra la llibertat sexual (explotació sexual, prostitució i corrupció de menors).

Aquest projecte de llei també contempla com "abús sexual", tot tipus de violència psicològica i física, i s'hi afegeix també la violència a través de les noves tecnologies.

Sense permisos fins a complir mitja condemna

Un altre aspecte que canviarà la llei és que quan la pena imposada per delictes d'abusos, agressions sexuals i explotació sexual superi els 5 anys, el condemnat no podrà gaudir de cap permís penitenciari fins que no hagi complert la meitat de la condemna. A més, s'amplia el llistat d'activitats sobre les que podran ser inhabilitats els condemnats per aquests delictes.

Més enllà de les penalitzacions, però, també està prevista la creació d'una estratègia, transversal, entre les forces de seguretat, l'àmbit sanitari i l'àmbit educatiu, per potenciar la prevenció i informació d'aquests tipus d'abús.

També s'afegeix com a agreujant del delicte d'abusos o explotació sexual quan s'exerceix sobre persones sense recursos o en risc d'exclusió social.

ARXIVAT A:
Menors
Anar al contingut