Bilbao

El PNB revalida la victòria, però necessitarà aliances per governar

En segon lloc se situa EH Bildu amb 17 escons, quatre menys que el 2012

RedaccióActualitzat

A Euskadi, el PNB revalida la victòria que li ha permès governar en minoria aquesta última legislatura amb el suport dels socialistes. El PNB obté 29 escons. Molt similar al dels comicis de l'any 2012 que va ser de 27 escons.

Malgrat la victòria, el PNB tornarà a necessitar alguna aliança per governar, ja que no han assolit la majoria absoluta que és de 38 escons d'un total de 75.

Tant Andoni Ortuzar com Iñigo Urkullu han assegurat que s'ha d'aprofundir amb l'autogovern sense perdre temps i que a partir de demà mateix començaran a parlar amb tots els partits.

 

Bildu resisteix, Podem irromp

Una de les claus d'aquests comicis ha estat el lideratge de l'esquerra, un espai que es disputaven EH Bildu, amb Arnaldo Otegi al capdavant, malgrat que no s'hagi pogut presentar com a candidat, i Elkarrekin Podem.

En segon lloc s'ha situat EH Bildu amb 17 escons, quatre menys que el 2012. El seu líder, Arnaldo Otegi, ha ofert un pacte al PNB per confeccionar un full de ruta cap a la sobirania i contra les retallades.

Elkarrekin Podem n'ha obtingut 11. En vista dels seus resultats que Pilar Zabala ha titulat de magnífics, el partit espera aconseguir una Euskadi amb menys desigualtats i més sostenible.

La força de les esquerres ha anat en detriment dels socialistes que baixen fins als 9 escons. N'han perdut 7 respecte l'any 2012. Els socialistes han declarat que no se senten gens satisfets del desenllaç de les eleccions, ja que són els seus pitjors resultats a Euskadi.

El PP Basc perd una mica de pes, un escó en concret, i passa de 10 l'any 2012 a 9 en aquests comicis.

Ciutadans no obté cap escó, malgrat els pronòstics de les últimes enquestes.

 

Gairebé 1.800.000 bascos han participat en les eleccions d'avui. S'han instal·lat 2.600 meses repartides en 720 col·legis electorals. Al País Basc, el sistema estableix que cadascun dels tres territoris històrics aporti el mateix nombre de diputats al Parlament, independentment de la seva població.

 

Les eleccions del 2012

En les eleccions del 2012 s'imposava el color verd del PNB, menys a Guipúscoa on van guanyar els abertzales de Bildu. Al Parlament, el PNB va obtenir 27 escons, i es va situar com a primera força. Lluny això sí, dels 38 que permeten governar amb majoria absoluta. En segon lloc es va situar EH-Bildu, que va obtenir 21 escons.

Els socialistes amb 16 i el PP amb 10 completaven l'arc. L'abstenció d'aquestes dues forces, precisament, va ser el que va permetre la investidura d'Iñigo Urkullu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut