El portaveu del grup basc, Aitor Esteban.
El portaveu del grup basc, Aitor Esteban.
Madrid

El PNB aprofita el debat per recordar al govern espanyol que té dues "patates calentes": la catalana i l'euskalpatata

El PNB aprofita el debat per recordar al govern espanyol que la qüestió basca també és sobre la taula i que no es pot despatxar un problema polític amb la legalitat

Felip GordilloActualitzat

La metàfora de la patata. El portaveu del grup basc, Aitor Esteban, ha convertit el País Basc i Catalunya en dos tubercles en la seva intervenció en el debat al Congrés sobre la consulta. Diu Esteban que Espanya té dues patates calentes: "la catalana i l'euskalpatata".

Esteban reivindica d'aquesta manera la qüestió basca i se situa al costat de catalana en les seves aspiracions nacionals. Aprofundint en la metàfora, el portaveu del PNB assegura que les autoritats espanyoles han tingut sempre l'esperança que aquestes patates es refredessin, però no ha passat.

Assegura Esteban que el Tribunal Constitucional ha dit al govern espanyol en la sentència sobre la Declaració de Sobirania que aquestes patates no són de naturalesa jurídica sinó política. I reivindica, en conseqüència, una sortida negociada

Segons el PNB, el PP, el PSOE i UPyD confonen la democràcia amb la legalitat. El portaveu del grup basc recorda que les dictadures, com la de Franco, també es basen en la seva legalitat. Tot i això, Esteban considera que la solució legal és senzilla: una reforma de l'article 150.2 de la Constitució per la via ràpida, com es va fer a l'estiu de 2011 amb l'article 135 per fixar un sostre de dèficit.

Esteban argumenta que si malgrat tot no es vol fer cap canvi, l'Estat hauria de convocar una consulta a tota Espanya i fixar-se en els resultats de Catalunya.

"La constitució no es va fer pactant amb els bascos"

En la seva defensa de la consulta, Esteban ja ha avisat al govern espanyol que no pot aplicar el mateix argument per Catalunya que per al País Basc.

El portaveu del PNB ha recordat que "la constitució no es va fer pactant amb els bascos, no vam decidir junts la constitució ni l'estructura de l'Estat". El polític nacionalista basc ha recordat que al Euskadi el referèndum de la constitució només va tenir el suport del 30% dels vots del cens.

"Votarem sí"

Esteban ha iniciat el seu discurs enviant als parlamentaris catalans "una salutació del PNB i una abraçada de solidaritat en la recerca del reconeixement nacional dels nostres respectius pobles". El portaveu del PNB també ha enviat "una salutació especial" al senyor Joan Herrera, amb qui va compartir escó al Congrés.

Per acabar la seva intervenció, Esteban ha afirmat en català "votarem sí".

 

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut