Barcelona

El Parlament aprova garantir els drets de Puigdemont i dels polítics empresonats

Els comuns proposen a l'independentisme un govern transversal "catalanista"

RedaccióActualitzat

El ple del Parlament d'aquest dimecres ha començat a un quart d'onze, després que el president del Parlament, Roger Torrent, hagi formalitzat la delegació de vot dels diputats que són a presó preventiva: Oriol Junqueras i Raül Romeva han delegat els seus en Sergi Sabrià, mentre Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez ho han fet en Elsa Artadi.

Aprovades les propostes conjuntes de JxCat, ERC i la CUP

Les primeres propostes de resolució que s'han debatut han estat les dues presentades per Junts per Catalunya, ERC i la CUP.

En la primera es demana l'alliberament dels líders independentistes processats i empresonats, i es reivindiquen els seus drets polítics, i en la segona que es respectin les mesures cautelars dictades per l'ONU sobre el processament i la presó preventiva de Jordi Sànchez.

Després de debatre-les, s'han aprovat gràcies als vots dels tres grups que les han proposat. S'han votat punt per punt, tres punts la primera, que s'han aprovat per 75, 66 i 76 vots favorables, i per 68 i 76 vots a favor els dos punts de la segona.

Les dues resolucions conjuntes de Junts per Catalunya, ERC i la CUP reclamaven:

Llibertat immediata de diputats i exdiputats

Garantir drets polítics de Carles Puigdemont i Jordi Turull

Aplicar les mesures de l'ONU a Jordi Sànchez

El debat de les dues propostes de JxCat, ERC i la CUP

La diputada de Junts per Catalunya Gemma Geis, en la seva primera intervenció al ple del Parlament, ha estat l'encarregada d'obrir el debat, per defensar les dues propostes que el seu grup ha presentat, juntament amb ERC i la CUP.

Les dues propostes reclamen la llibertat i els drets polítics dels líders independentistes. En aquest sentit, Geis ha recordat els intents d'investir un president de la Generalitat:

"El Parlament ha proposat fins a tres candidats a la investidura. La resposta del govern espanyol ha estat impedir aquest debat. Puigdemont ha denunciat davant les Nacions Unides la vulneració dels seus drets polítics. El govern i la justícia espanyola no poden continuar fent l'orni."

Per ERC ha parlat la diputada Anna Caula, que ha mostrat un cartell amb les fotografies de tots els diputats independentistes que són a la presó, a fora d'Espanya o que s'han vist obligats a deixar l'escó:

"Estem aquí, una vegada més, per denunciar el setge judicial i la suspensió de la democràcia a l'estat espanyol. La vulneració de drets i de la llibertat d'expressió no és només contra els independentistes. Ningú no està segur en aquest estat. El govern espanyol no està respectant el resultat de les urnes. En aquestes condicions, tot es fa més difícil."

Per la CUP ha parlat el seu cap de llista, Carles Riera, que ha denunciat la violència policial contra les manifestacions dels últims dies, que ha assegurat que no han estat violentes.

Riera ha criticat els altres partits independentistes, a qui ha atribuït part de la responsabilitat de la situació actual, però també n'ha elogiat algunes decisions. A més, ha destacat que Suïssa s'ha negat a extradir Anna Gabriel:

"Avui, JxCat ha pres una decisió que compartim i saludem: demanar la delegació del vot de Carles Puigdemont."

"Avui, el pacte amb l'Estat només té un nom: rendició, i la rendició només ens durà a la ignomínia i la foscor."

"Suïssa ha comunicat que nega l'extradició d'Anna Gabriel per la naturalesa política del cas."

En el torn d'intervencions dels altres grups, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha criticat les dues resolucions. Sense moure's de l'escó, Arrimadas ha assegurat que en les resolucions s'hi diuen falsedats:

"La proposta de resolució que presenten els independentistes inclou diverses falsedats: la primera és que Carles Puigdemont no és president de la Generalitat. Surtin de la bombolla del procés, perquè fora d'aquesta bombolla, ningú reconeix aquest procés a nivell internacional."

Segons Arrimadas, l'ONU no ha donat la raó a Jordi Sànchez, sinó que s'ha limitat a admetre la seva demanda. També ha assegurat que els partits independentistes volen decidir qui va a la presó i qui no.

Pel grup del PSC-Units ha intervingut el diputat Ferran Pedret, que ha dit que cal més empatia entre els adversaris polítics, però que la seva força política no veu marge perquè el Parlament apel·li directament al poder judicial:

"Sobre que el Parlament demani l'alliberament de les persones que estan en presó preventiva, no creiem que el Parlament pugui dir al poder judicial què ha de fer. Nosaltres volem totes aquestes persones lliures. Però procedir a saltar el mur (la legalitat espanyola) ens provocaria estar molt més dividits. No serà perquè nosaltres no vam dir tot el que havíem de dir."

En aquest sentit, Pedret ha afegit que el PSC fa anys que alertava de les conseqüències que podia tenir el projecte independentista.

La rèplica de Catalunya en Comú-Podem l'ha exercida el seu cap de llista, Xavier Domènech, que ha insistit en el que considera un camí sense sortida. Segons ha dit, la intenció d'investir Carles Puigdemont no portaria enlloc:

"Es tracta d'investir de nou Puigdemont? D'acord, i després què? Més processats? Més presos? Més plens? Ens calen respostes, no més preguntes. "No sembla que la majoria independentista estigui en disposició de formar govern. Si tornem a fer eleccions, haurem fallat al poble de Catalunya."

Domènech ha admès que el consens és lluny, però, en canvi, "estem molt a prop de caure en l'abisme". Per això ha demanat "un pas enrere, per després fer un pas endavant com a país".

I ho ha concretat en la proposta de fer un govern conjunt que agrupi el "catalanisme":

"Fem un govern ampli, transversal, amb personalitats independents de referència per al conjunt de la societat. Fem un govern que agrupi tot el catalanisme i amb un pla de xoc davant la desigualtat creixent, desenvolupar noves vies de solució política per avançar en un nou estatus, per tant, un govern que tingui un mandat de temps limitat i el compromís d'aquells que l'encapçalin, de no presentar-se a noves eleccions."

La proposta de Ciutadans

Després de l'aprovació de les propostes de JxCat, ERC i la CUP, ha estat el torn de la proposta de resolució presentada per Ciutadans, que reclamava: 

Fi del partidisme del president del Parlament.

Respecte de la legalitat pel futur govern.

Que els ciutadans siguin iguals davant la llei.

Evitar declarar persones no grates.

La dimissió de Roger Torrent.

L'ha defensada Inés Arrimadas, que ha definit aquest ple com a "improvisat", i s'ha queixat que es vulgui tornar a investir Carles Puigdemont.

"Demanem que el president del Parlament sigui neutral. No podem permetre que sigui un portaveu d'ERC. Hem de tornar a la reconciliació social i a la convivència, que s'ha trencat per culpa dels partits independentistes."

La primera rèplica ha estat la del diputat del PP Alejandro Fernández, que ha reivindicat els sentiments dels partidaris de la unitat d'Espanya i contraris a la independència de Catalunya.

La rèplica de Junts per Catalunya l'ha feta la diputada Marta Madrenas, que ha retret a Inés Arrimadas que vulgui donar lliçons de democràcia a l'independentisme.

Madrenas ha recordat que els candidats a la presidència proposats pels partits sobiranistes tenen els seus drets polítics "intactes".

La rèplica d'ERC ha anat a càrrec del diputat Gerard Gómez del Moral, que ha qüestionat durament el posicionament de Ciutadans. Segons Gómez del Moral, és aquest partit el que busca la fractura social:

"Ciutadans no fa altra cosa que atiar la fractura social. Saben què trenca la convivència? El segrest de llibres o la prohibició d'exposicions. Hem vist la violació de drets fonamentals els últims mesos, no és això el que trenca la democràcia i dificulta la convivència?"

"Em glaça el cor quan vostès fan befa amb el dolor dels altres. Seguiran fent broma amb el joc dels escons buits? Deixin de fer bromes i titulars fàcils amb el patiment dels altres. Vostès són uns piròmans."

El torn del PSC l'ha defensat la diputada Eva Granados, ha retret a Ciutadans que critiqui els partits independentistes perquè, segons ha dit, aquest partit s'alimenta de l'independentisme, i ha demanat calmar els ànims:

"Volem que es rebaixin les emocions en aquest Parlament. Alguns estan per la revenja, i altres per la reconciliació."

La diputada de Catalunya en Comú-Podem Jessica Albiach ha intervingut en nom del seu grup, i ho ha fet amb contundència, acusant Ciutadans de ser una força política amb ànim de revenja i sense humanitat:

"Han guanyat les eleccions, però no els fa reflexionar que malgrat haver quedat primers, el seu aïllament en aquest Parlament és total? Perquè sent el grup majoritari no poden liderar res? No tenen un sol company de viatge. I saben perquè? Perquè els sobra màrqueting i els falta política."

"La manca d'humanitat els inhabilita per dirigir res, els inhabilita per governar res."

Per part de la CUP ha parlat la diputada Maria Sirvent, que també ha criticat amb duresa Arrimadas i Ciutadans, acusant-los de crear fractura social per atacar la immersió lingüística i per defensar, ha dit, la precarietat laboral.

Després del debat s'han fet les votacions. La proposta ha estat derrotada, amb diferents resultats en els diferents punts de la resolució entre 39 i 64 vots a favor. 

El punt que reclamava la dimissió de Torrent ha estat el que menys suport ha aconseguit: només el del PP, 39 vots en total. Hi han votat en contra tant el PSC-Units com Catalunya en Comú-Podem.

 

La proposta de resolució del PSC

Després de la de Ciutadans, ha estat el torn de la proposta de resolució del PSC-Units per Avançar. Els principals punts d'aquesta eren:

Marc de diàleg per trencar el bloqueig

Defensar el compliment de la llei

Garantir els valors constitucionals bàsics

Resoldre amb política els conflictes polítics

 

La proposta l'ha defensada Miquel Iceta, que  ha destacat que la Generalitat porta molt temps sense govern, i que la divisió entre les postures enfrontades continua.

Un cop més, Iceta ha reiterat que la solució ha de ser política:

"Ja hem espantat massa gent i perdut massa energies. La millor manera de resoldre aquest problema és el diàleg i la política. Demano que no permetem que la ràbia o un sentiment d'impotència ens dictin la nostra actuació. És obvi que es necessiten acords d'àmplia majoria."

Les rèpliques a Iceta

Catalunya en Comú-Podem s'ha sumat a la proposta del PSC. La diputada Marta Ribas ho ha anunciat en el seu torn de rèplica, i ha reiterat l'oferta feta per Xavier Domènech d'un govern transversal per desbloquejar la situació política:

"Celebrem que el PSC es mogui. Ens calen solucions, no retrets. Ara cal dialogar amb qui posa propostes sobre la taula. Avui donarem suport a tots els punts de la proposta de resolució del PSC. Vull pensar que hi ha esperança per sortir de l'atzucac. Nosaltres hem fet una proposta: govern progressista d'independents."

Ciutadans, en canvi, ha condicionat el suport a la proposta a l'acceptació de les esmenes que hi ha presentat. Ho ha dit la diputada Lorena Roldán, que ha defensat reiteradament que la situació no és normal:

"Ja n'hi ha prou de dies històrics. Saben quin serà el dia històric de debò? El dia que en aquest Parlament arrenqui la legislatura."

Per part del PP, el diputat Alejandro Fernández ha criticat que el PSC proposi un govern unitari:

"El diàleg és molt important, però té certs límits."

La diputada de JxCat Elsa Artadi ha criticat durament el PSC, no per la proposta, sinó perquè, ha dit, es presenta com un agent extern al problema polític:

"Dissabte els socialistes es podrien haver aixecat i mirat als ulls dels familiars dels presos. Això hauria estat un gest per començar la reconciliació. Només hem trobat repressió, càstig i revenja a l'altra banda. Què han fet els socialistes per engegar la reconciliació? Res."

El diputat Ernest Maragall, en nom d'ERC, ha dit que la proposta és atractiva, però que no se la creu. Segons Maragall, és freda i buida:

 "Vivim una situació dramàtica i el PSC se situa per sobre del bé i del mal i es permeten donar-nos consells. El PSC fa veure que no té cap responsabilitat amb tot el que està passant en aquest país. Tothom té clar a qui defensen. Sí que es pot demanar la llibertat dels presos, si el PSC no ho fa és perquè no vol."

Propostes de tots els grups tret el PP

Ha estat un ple farcit de propostes de resolució de tots els grups tret del PP. El van demanar aquest dilluns Junts per Catalunya, ERC i la CUP de manera urgent amb la intenció de garantir els drets polítics de Carles Puigdemont, detingut aquest diumenge a Alemanya.

És un ple que se celebra en un moment molt tens de la política catalana, per la detenció de Puigdemont i també per l'empresonament divendres de Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa.

Però tot apunta que aquest ple no comportarà canvis i que la política catalana continuarà en una situació de bloqueig. De fet, les propostes de resolució només són declaracions polítiques que no tenen efectes vinculants ni jurídics.

La proposta de resolució de  Catalunya en Comú-Podem té les següents intencions:

Denunciar l'actitud del govern de Rajoy.

Denunciar la presó preventiva injustificada.

Denunciar la judi

ARXIVAT A:
Procés catalàEleccions 21DInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut