La beluga blanca issada del riu amb una xarxa (Europa Press/Pres Jean-Francois Monier/AFP)

Mor la beluga rescatada al Sena durant el trasllat per alliberar-la al mar

Després de ser hissat del riu amb una xarxa, en un rescat que ha durat sis hores, els problemes respiratoris i l'estat de l'animal han obligat els veterinaris a practicar-li l'eutanàsia

RedaccióActualitzat

La beluga que ha estat rescatada aquesta matinada del riu Sena, on havia encallat fa una setmana, no ha resistit el trasllat que l'havia de dur de nou al mar, i ha mort durant el viatge.

En una roda de premsa, el prefecte del departament francès de Calvados ha confirmat la notícia. La veterinària Ollivet Courtois, dels bombers del departament i de l'equip de rescat del cetaci, ha explicat que durant el viatge han constatat una degradació de l'estat de l'animal i de la seva respiració. "No ventilava prou i, davant del patiment evident de l'animal i del seu estat, s'ha decidit sedar-lo i practicar-li l'eutanàsia", ha dit.

 

Rescat de matinada

La balena beluga encallada des de fa més d'una setmana al riu Sena, a França, l'havien rescatada, aquest dimecres, de matinada. Un operatiu molt complex liderat per l'ONG Sea Shepherd ha aconseguit treure el cetaci de l'aigua, després de sis hores de feina.

La primera revisió veterinària a l'animal ha revelat que es tractava d'un mascle. No li han detectat cap malaltia infecciosa, però tenia el sistema digestiu paralitzat i això explica que no mengés, han dit els científics. Els veterinaris havien d'intentar reestimular la digestió, encara que de moment ignoraven l'origen del problema, havien dit des de l'ONG.

L'animal, que feia 4 metres, havia perdut molt pes. Ara pesava uns 800 quilos, quan el seu pes hauria de ser uns 1.300 quilos. Per això, malgrat que la primera part de l'operació ha anat bé, encara es temia per la seva supervivència.

La beluga encallada al Sena havia perdut molt pes i estava molt dèbil (Europa Press/Pres Jean-Francois Monier/AFP)

Llarga operació nocturna

Unes 60 persones, entre les quals 24 submarinistes, a més d'una grua i una xarxa, han calgut per rescatar la beluga de la resclosa on es trobava.

Els submarinistes han atret l'animal cap a una xarxa, que han aixecat amb una grua. Han dipositat la balena en un tanc d'aigua salada. Una dotzena de veterinaris han examinat el cetaci. De seguida l'han hidratat perquè aguantés fora de l'aigua i poder transportar-la, en un camió frigorífic, fins a la costa, on s'havia preparat una resclosa d'aigua de mar al port d'Ouistreham, a Normandia.

La intenció era alliberar-la, però primer li havien de fer proves de salut i tenir-la en observació fins que es recuperés perquè, després d'aquests dies encallada, havia perdut molt de pes i tenia algunes ferides.

"Ha estat més llarg del que ens pensàvem, però és un animal salvatge i era una tècnica nova així que havíem d'anar pas a pas. El moment més intens i estressant ha estat quan han tret la beluga amb la xarxa. S'ha sobresaltat i s'ha mogut... però és un animal que resisteix i està viu", havia dit la delegada del departament d'Évreux, a Normandia, Isabelle Dorliat-Pouzet, que ha celebrat la primera etapa del rescat: "L'operació, passi el que passi, és un èxit", ha dit.

El risc del trasllat

L'organització reconeixia que el trasllat era arriscat, però que era pitjor que es quedés al Sena, on les possibilitats de supervivència eren cada vegada més baixes.

Cada cop més feble i en un hàbitat que no és el seu, ja es temia que no se'n sortís. "Una operació d'aquest tipus, la translocació d'un cetaci, és molt, molt complicada. És complexa i el risc és que l'animal s'estressi i mori per l'estrès. Passa sovint fins i tot amb animals sans i aquest és un individu molt feble", deia Lamya Essemlali, presidenta de l'ONG Sea Shepherd.

Tot el rescat s'ha fet a mà, perquè els vehicles no poden accedir als bancs del Sena. A més, tampoc li han pogut disparar cap dard tranquil·litzant perquè les belugues --com tots els cetacis-- respiren a voluntat, i han d'estar despertes per inhalar a través de l'espiracle (el forat que tenen a l'esquena).


Una setmana encallada

La beluga blanca és una espècie protegida que sol viure a les aigües fredes de l'oceà Àrtic.

Fa una setmana que l'animal va aparèixer a 70 quilòmetres terra endins. Era el primer cop que veien una beluga en aquest riu. Durant uns dies la van anar seguint i perdent-li la pista, però finalment la van poder localitzar i la van poder tancar en una resclosa del riu. Els veterinaris van comprovar que l'animal s'anava aprimant. Els últims dies l'havien intentat péixer, però la balena no volia menjar.

L'ONG ha hagut de fer una crida per trobar material com cordes, matalassos i xarxes per fer el rescat. S'han rebut donacions de ciutadans pel rescat, que ha costat uns quants milers d'euros, segons la responsable, i hi ha veïns que han ajudat facilitant el camió de transport o la palla que anirà a dins.

L'animal va arribar remuntant el riu Sena a Saint-Pierre-la-Garenne, a Normandia, --on l'han rescatat--, a uns 120 quilòmetres de la desembocadura. Això és aproximadament a una hora i vint minuts del port de Le Havre per carretera, i a mig camí de París.

La resclosa on ha quedat tancat l'animal a Saint-Pierre-la-Garenne
La resclosa on ha quedat tancat l'animal a Saint-Pierre-la-Garenne (Reuters/Benoit Tessier)

Les belugues són animals que viuen a les aigües de l'Àrtic. La població més pròxima és la que queda a l'arxipèlag noruec de Svalbard, a uns 3.000 quilòmetres de la desembocadura del Sena, cosa que fa encara més sorprenent que aquest animal hagi encallat en un riu.


Segon cetaci al Sena en pocs mesos

L'objectiu de tota l'operació de rescat ha estat evitar una segona mort d'un cetaci al Sena, però malgrat els esforços, no ha pogut ser. A finals de maig, una orca va arribar fins a Rouen.

L'orca va encallar al riu i no podia tornar a trobar el camí cap al mar. Estava malalta i va acabar morint.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientFrançaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut