Planta de Seat a Martorell
Planta de Seat a Martorell
Martorell

El pla de Seat per tornar a la feina, denunciat pels sindicats a Inspecció de Treball

UGT i CCOO alerten que les mesures de seguretat laboral no es negociaran amb la direcció fins dimecres

Actualitzat

Els sindicats UGT i CCOO de Seat han presentat una denúncia davant d'Inspecció de Treball pel pla de tornada a la feina que l'empresa ha enviat als treballadors.

La companyia ha atribuït l'enviament a un malentès i ha manifestat la seva voluntat de negociar amb els treballadors les mesures de seguretat laboral.

Tots dos sindicats denuncien que la direcció de Seat va enviar aquest dissabte una nota als treballadors d'àrees no lligades a la producció perquè es reincorporin "físicament" al seu lloc de treball de forma esglaonada a partir d'aquest dilluns.

 

 

UGT i CCOO ho qualifiquen de "decisió unilateral" de l'empresa i afirmen que no la comparteixen perquè la primera reunió per abordar el pla de seguretat laboral i de salut serà dimecres.

"En no haver-se produït aquesta reunió, no podem garantir que les mesures pròpies d'un pla de contingència per vetllar per la salut de la plantilla s'apliquin i respectin."

Els sindicats posen com a exemples la desinfecció de les instal·lacions, eines, zones comunes com vestidors i transports col·lectius o mesures d'organització com respectar la distància de seguretat i garantir la no aglomeració de persones.

 

En la denúncia, CCOO i UGT demanen que es paralitzi l'activitat fins que no s'hagi elaborat aquest pla de contingència.

 

 

Els sindicats lamenten que les primeres persones que es vol fer tornar al lloc de treball són, precisament, les que actualment estan fent teletreball i creuen que podrien continuar fent-ne:

"Ens sembla una irresponsabilitat que l'empresa indiqui a la nota que les persones que en aquests moments estan fent treball a distància siguin les primeres a tornar."

 

L'empresa els emplaça a la reunió de dimecres

Fonts de Seat han explicat a l'agència Efe que la carta es va enviar amb la "voluntat" d'aclarir la situació laboral de la plantilla i que les mesures de seguretat es negociaran amb els sindicats en la reunió d'aquest dimecres.

A la carta, l'automobilística apuntava que, de manera gradual, s'incorporarà primer el personal indirecte no lligat a la producció, prioritzant la direcció als empleats que puguin fer teletreball, com asseguren que s'ha fet des del 16 de març, el primer dilluns posterior a l'estat d'alarma.

 

Un operari de la cadena de muntatge del Seat León
Un operari de la cadena de muntatge del Seat León

 

Aquesta setmana es reincorpora presencialment el 25% d'aquesta part de la plantilla, un cop s'ha aixecat el confinament general i els treballadors no essencials poden desplaçar-se fins a la feina.

A partir d'aquí, de forma esglaonada, s'hi anirà incorporant el personal directe i l'indirecte lligat a la producció. L'empresa recalca que, a la reunió de dimecres, la direcció prioritzarà les mesures de seguretat i higiene per "vetllar per la salut dels treballadors".

En aquesta tornada a la feina, Seat també preveu recuperar els treballadors afectats per l'ERTO.

 

Fabricació de cotxes aturada

Com a la resta d'empreses automobilístiques, la fabricació de cotxes a les plantes de Seat està paralitzada des del 16 de març passat, principalment a causa del fet que la cadena de subministraments està interrompuda i al tancament dels concessionaris.

El mateix 16 de març, l'empresa va presentar un ERTO per als més de 14.000 treballadors. En els darrers dies, però, la planta de Martorell ha estat fabricant els respiradors d'emergència OxyGEN, en un projecte conjunt amb l'Hospital Clínic i el Germans Trias i Pujol.

Després de fer-ne 500 en una setmana, Seat ha aturat aquest cap de setmana la producció d'aquests respiradors al·legant que s'ha reduït el nombre de pacients ingressats a les UCI.

 

Una operària de Seat treballant en la cadena de muntatge de respiradors
Una operària de Seat treballant en la cadena de muntatge de respiradors (EFE / Susanna Sáez)

 

Renault torna a l'activitat a partir d'aquest dimarts

D'altra banda, a partir d'aquest dimarts, Renault reiniciarà l'activitat "de manera progressiva i segura" a les plantes de motor, enginyeria i logística de Valladolid i a les instal·lacions de Sevilla, dedicades a la producció de caixes de canvi.

Els primers dies es dedicaran a la formació i a desenvolupar un pla especial de seguretat i la resta de plantes de l'automobilística s'aniran incorporant a la producció al llarg de les properes setmanes.

El sindicat CCOO ha demanat que aquesta tornada a la feina es faci guiada pels principis de "seguretat, progressivitat i cautela" per evitar que hi pugui haver un repunt dels casos de coronavirus.

El sindicat creu que aquest retorn és "precipitat" i ha presentat a l'empresa un pla amb 57 mesures preventives.

 

La planta de Renault a Valladolid
La planta de Renault a Valladolid (EFE / Nacho Gallego)

 

ARXIVAT A:
SeatCoronavirus Estat d'alarmaDrets laborals
Anar al contingut