El pla amb què treballa el govern per fer la desescalada a partir de dilluns
L'esborrany, pendent d'aprovació, preveu en la primera fase obrir bars i restaurants amb el 30% d'aforament i la cultura i les instal·lacions esportives a l'aire lliure al 50%
El pla amb què treballa el govern per fer la desescalada a partir de dilluns

El pla amb què treballa el govern per fer la desescalada a partir de dilluns

L'esborrany, pendent d'aprovació, preveu en la primera fase obrir bars i restaurants amb el 30% d'aforament i la cultura i les instal·lacions esportives a l'aire lliure al 50%

Redacció Actualitzat
TEMA:
Desescalada
Concert de l'Ensemble de l'Orquestra Simfònica del Liceu i Kai Gleusteen als jardins del TNC en el marc del Cruïlla XXS

Es filtra l'esborrany del pla de desescalada amb què estan treballant els departaments de Salut i Interior, una esborrany que preveu, en una primera fase, que començaria dilluns vinent, dia 23, obrir la restauració al 30%, tant a les terrasses com a l'interior.

La filtració ha provocat una crisi al govern. ERC ha abandonat la reunió del comitè de seguiment de la Covid en protesta per les filtracions sobre el pla de desescalada, que atribueixen a Junts per Catalunya. Els republicans exigeixen als seus socis de govern un pacte de lleialtat abans de tornar-se a reunir. També el subdirector del Procicat, Sergio Delgado, hagi fet palès el seu malestar.

Sigui com sigui, l'esborrany preveu una desescalada en 4 trams. Cada 15 dies es farà una avaluació per zones.

A partir del dilluns 23, bars i restaurants podrien reobrir i -segons aquest esborrany- seria de 6 del matí a 5 de la tarda i amb el 30% de l'aforament, tant en terrasses com en interiors ben ventilats.

Segons el document, podrien obrir cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts, amb un aforament del 50% i un màxim de 600 persones. Museus i sales d'exposició es mantindrien al 50%, i també es mantindrien tancats parcs infantils interiors i bingos i sales de joc. Les festes majors continuarien suspeses.

 

Teatres tancats
Teatres tancats

 

També podrien reobrir les instal·lacions esportives a l'aire lliure amb un aforament del 50%. Això inclouria piscines, encara que siguin tancades,  i la pràctica esportiva federativa no competitiva en equipaments a l'aire lliure.

Pel que fa a l'activitat docent, es preveu mantenir oberts escoles i instituts i mantenir suspeses les extraescolars que no es facin amb grups estables del mateix centre escolar.

Pel que fa al comerç, no hi hauria canvis en la primera fase: es mantindrien oberts comerços de menys de 800 metres quadrats amb un 30% d'aforament i els centres comercials es mantindrien tancats.

 


Quatre trams revisables territorialment cada 15 dies

Aquest pla del govern, que es posarà en marxa dilluns que ve, es revisarà per territoris cada dues setmanes tal com ja es va avançar aquest dilluns. Es passarà de fase --es total n'hi ha quatre de previstes-- en funció d'uns criteris establerts: la velocitat de contagi per sota del 0,9 i que els nous ingressos setmanals de casos de Covid-19 estiguin disminuint. 

Pel que fa a les activitats socials, no hi hauria canvis fins el tercer tram del pla d'obertura, quan es podrà passar d'una limitació de sis persones a un màxim de 10.

 

 

 

Hosteleria, restauració i hotels podrien passar del 30% d'aforament a interiors i exteriors al 50% d'aforament a partir del segon tram del procediment, una situació que ja es mantindria fins al quart tram.

Batxillerats i cicles formatius recuperarien el 100% de la presencialitat al quart tram, i no seria fins el segon tram que es permetrien extraescolars no reglades amb un sol alumne i fins el quart que es permetran les extraescolars no reglades i l'educació en el lleure.

En tots els trams, les universitats hauran d'oferir les classes teòriques en format virtual.

Cinemes i teatres es mantindrien a la meitat del seu aforament fins al quart tram, quan es permetria que s'omplin al 70% de la seva capacitat. Al mateix ritme que els museus i sales d'exposició.

 

No seria fins el tercer tram que es permetria obrir els centres comercials al 30% de la seva capacitat, i fins a un 50% en el quart tram. El petit comerç podria ampliar el seu aforament del 30% al 50% a partir del segon tram.

A partir del tercer tram es podria ocupar el 70% dels equipaments esportius i al quart tram es recuperarien les activitats esportives.

 

Les activitats esportives es recuperaran en el quart pas de la desescalada
Les activitats esportives es recuperaran en el quart pas de la desescaladaEl confinament de cap de setmana continuaria en el primer tram

Segons el pla del govern, el confinament dins del terme municipal de divendres a les sis del matí a dilluns a les 6 del matí es mantindria en el primer tram de la desescalada.

Aquesta mesura es relaxaria en el segon tram, quan es permetria la mobilitat dins de la comarca, en la mateixa franja horària.

En el tercer, es permetria la mobilitat entre diferents comarcals limítrofs si estan en el mateix tram de la desescalada.

Fins el quart tram no es permetria moure's per tot el territori català en els mateixos períodes. Tot i això, no es podria sortir de Catalunya fins al final de la desescalada.

El toc de queda i la prohibició de congressos, convencions i fires no variarien en cap dels trams. Com tampoc els actes religiosos i les cerimònies civils que es quedarien amb un aforament màxim del 30% i un màxim de 100 persones, tot i que segons l'esborrany es podrien tenir en compte "excepcions justificades".

 

Pla d'obertura:

 

La proposta dels restauradors

Justament, els restauradors han proposat al govern un pla de desescalada, que ha avançat La Vanguardia, i que preveu l'obertura de les terrasses dels bars i restaurants, com ja s'havia dit, però també dels interiors, amb un aforament màxim del 30%, ampliable fins al 50% si es pot garantir una distància mínima d'1,5 metres entre taules.

 

 

Els establiments, a més, haurien de garantir la ventilació i quedarien tancats aquells espais on no fos possible. També es recomanaria l'ús de mascaretes entre plats. El Departament d'Empresa ha traslladat aquesta proposta a la resta del govern.
 

Enuig per la filtració del document

També s'ha indignat el responsable de Protecció Civil, Sergio Delgado. En un tuit ha qualificat la filtració d'un document no definitiu de "falta de respecte" als tècnics que hi treballen des de fa mesos, als ciutadans, que ha remarcat que "mereixen certeses i no rumors" i també a les institucions i a tots els que estan patint la crisi econòmica als seus negocis. 


 

 

ARXIVAT A:
Confinament Desescalada Coronavirus

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut