Imatge del cartell de Pedró Almodóvar que mostra un mugró d'un pit lactant
Imatge del cartell de Pedro Almodóvar que mostra un mugró d'un pit lactant

Instagram rectifica després de censurar el pit lactant de la pel·lícula d'Almodóvar

Facebook fa marxa enrere al cap d'unes hores i torna a permetre la publicació del cartell

Maria Sancho MartíActualitzat

La productora de Pedro Almodóvar, el Deseo, sorprenia tothom aquest dilluns amb el cartell de l'esperada nova pel·lícula del director, "Madres paralelas", que s'ha d'estrenar el pròxim 10 de setembre als cinemes. El disseny, a càrrec del barceloní Javier Jaén, mostra el mugró d'un pit lactant amb una gota de llet que sembla una llàgrima. Tot emmarcat dins un oval que recorda un ull. Però la publicació ha durat poques hores en una de les xarxes més famoses: Instagram li ha retirat la publicació per infringir les normes sobre nus.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Javier Jaén (@javier_jaen)


"Com era d'esperar, Instagram ha eliminat el cartell que hem fet", publicava Javier Jaén. Les normes d'Instagram prohibeixen des de fa temps els mugrons femenins, i no els masculins, una política molt criticada amb moviments com la conegudíssima campanya #Freethenipple.

Instagram l'ha eliminat tot i que les seves normes permeten imatges "en el context de la lactància", i la imatge ensenya, precisament, un pit en període de lactància que sembla evocar la mítica escena de "La teta i la lluna" de Bigas Luna.

Les xarxes s'han omplert ràpidament de mostres de suport cap a l'equip de la pel·lícula i el dissenyador del cartell. Molts comptes d'Instagram han compartit la fotografia del cartell denunciant-ne la censura.

Censura aleatòria

De fet, la censura d'Instagram ha estat força aleatòria. Penélope Cruz i Aitana Sánchez-Gijón mantenen, de moment, les respectives publicacions sobre el cartell; en canvi, Milena Smit l'ha hagut de publicar dues vegades, com el dissenyador Javier Jaén.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milena Smit (@milenasmitm)

 

Al cap d'unes hores d'haver censurat la imatge, Facebook ha restablert la publicació a Instagram i ha demanat disculpes.

"Fem excepcions per permetre la nuesa sota determinades circumstàncies, que inclouen quan es tracta d'un clar context artístic", ha declarar la companyia en un comunicat.

El text ha estat compartit a les xarxes pel mateix autor, Javier Jaen, que ha agraït a tots els que "han fet possible" aquest canvi a Facebook "compartint el cartell".


El film obrirà la Biennal de Venècia

La pel·lícula, protagonitzada per Penélope Cruz i Milena Smit, s'ha rodat durant la pandèmia i entre el repartiment també hi ha Israel Elejalde, Aitana Sánchez-Gijón, Julieta Serrano i Rossy de Palma. El film serà l'encarregat d'inaugurar la Biennal de Venècia al setembre i també clausurarà el Festival de Cinema de Nova York.

El que se'n sap, de l'argument, és que "dues dones comparteixen l'habitació d'hospital en què estan a punt de donar a llum. Totes dues són solteres i totes dues amb un embaràs no planejat."

 

ARXIVAT A:
CinemaArtInstagram
Anar al contingut