Barcelona

El PIB català cau una dècima i se situa en un 0,8% el tercer trimestre

L'economia catalana va créixer un 0,8 per cent el tercer trimestre, un comportament que confirma l'empitjorament de la conjuntura econòmica en els últims mesos. És força menys que el que va créixer el PIB català el tercer trimestre de l'any passat, que ho va fer un 3,6 per cent. Segons dades del Departament d'Economia, la caiguda de l'activitat és generalitzada i afecta totes les branques d'activitat. El que ha tingut un pitjor comportament ha estat el sector de la construcció i el de la indústria.

Actualitzat
El sector de la construcció, que ja ha entrat en recessió, ha registrat el segon creixement negatiu trimestral, en aquest cas del 3%. L'economia catalana ha notat, i molt, la frenada en la construcció d'habitatges; de fet, entre gener i juliol es van començar a prop d'un 70% menys d'habitatges que en el mateix període de l'any passat.

La indústria també està ja en recessió i al tercer trimestre ha tingut un creixement negatiu del 2,8 %. Pel que fa als serveis, han moderat el creixement econòmic fins al 2,9% entre juliol i setembre.

En recessió a finals d'any

Amb aquestes dades sobre la taula, el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha insistit que l'economia a Catalunya podria entrar en recessió a l'últim trimestre de l'any. Castells ha remarcat, però, que no serà una recessió llarga i que, en tot cas, Catalunya està ben posicionada per fer-hi front.

"És veritat, estem entrant en un període de recessió, probablement, que durarà poc, jo crec, que no serà tampoc una recessió especialment aguda, però és possible que hi entrem en aquest últim trimestre. Per exemple, tenim unes bones bases i això ha coincidit i ningú podia preveure que es produís d'aquesta manera, amb aquesta intensitat, amb una crisi financera que acaba d'empitjorar les coses.", ha explicat Castells.

Les dades dels últims mesos mostren com l'economia catalana s'ha anat refredant fins a arribar al creixement negatiu del tercer trimestre de l'any. Si els números vermells es mantinguessin al quart trimestre, s'entraria tècnicament en recessió.
Anar al contingut