Castellar del Riu

El Pi de les Tres Branques estarà vigilat amb càmeres

Els Mossos d'Esquadra augmentaran la vigilància entorn dels dos arbres monumentals de Castellar del Riu, al Berguedà

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Castellar del Riu, la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l'Institut d'Estudis Catalans han acordat instal·lar càmeres de vigilància als voltants del Pi de les Tres Branques, tant el Pi Vell com el Pi Jove, com a mesura de prevenció per evitar nous atacs contra els dos arbres. L'Institut d'Estudis Catalans té l'encàrrec d'elaborar un estudi sobre aquesta instal·lació i valorar quins seran els costos i el manteniment.

Mentrestant, els Mossos d'Esquadra augmentaran la vigilància a l'entorn dels dos arbres monumentals d'aquest municipi del Berguedà. Segons els responsables, el principal motiu per instal·lar el sistema de videovigilància és que actuiï per dissuadir de possibles atacs i també per poder identificar els possibles agressors.

L'últim atac al Pi de les Tres Branques va passar a finals del mes de gener. Uns desconeguts van intentar tallar amb una motoserra una branca del Pi Vell i una altra del Pi Jove. L'empresa encarregada dels treballs de restauració va assegurar que l'atac al Pi Jove va suposar la "sentència de mort" de la branca tallada. El primer atac que va patir l'arbre va ser el maig de 2014, quan uns desconeguts van tallar totalment una branca del Pi Vell, que va haver-se de recol·locar amb una ànima de ferro. Un any després, al juny de 2015, també van intentar serrar sense èxit una de les branques del Pi Jove.

De 25 metres d'alçada, el Pi de les Tres Branques simbolitza la unió dels tres territoris que formen els Països Catalans: Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. El Pi es troba al pla de Campllong i mossèn Jacint Verdaguer el va definir com el símbol dels Països Catalans.

Anar al contingut