Barcelona

El petroli baixa en un any el 50%, mentre que la benzina només ho fa un 16%

La falta de competència entre les gran empreses explica la diferència

RedaccióActualitzat

Aquest estiu el petroli ha caigut als nivells de fa sis anys i mig, quan la crisi financera passava pel seu pitjor moment. En l'últim any, el cru s'ha abaratit un 50%, però, a l'hora d'omplir el dipòsit, no ha passat el mateix i el preu de la benzina no ha baixat ni una tercera part. La falta de competència és una de les causes d'aquest desequilibri i els col·lectius més afectats demanen que això s'acabi. Aquesta situació, que es repeteix, ja ha estat denunciada per la Comissió Nacional de la Competència.

El mes d'agost del 2014, el barril de petroli es pagava a 77 euros, mentre que un any després ha baixat fins a 38, una retallada del 50%. La gasolina de 95 octans ha passat de costar una mitjana d'1 euro i 42 cèntims a 1 euro amb 19, una baixada del 16%. El gasoil ha baixat en una proporció molt semblant i queda ben clara la distància amb la caiguda del cru, fins i tot considerant que una bona part del preu dels carburants són impostos.

La Comissió Nacional de la Competència està fent aquests dies una campanya de comunicació per fer que la companyia distribuïdora al major, CLH, no estigui dominada per les grans cadenes de benzineres, com passa ara mateix. És l'última iniciativa d'un organisme oficial que ha multat diverses vegades les petroleres i no ha aconseguit canviar el seu comportament.

 La Federació d'Associacions de Transportistes, Fenadismer, ha fet aquesta setmana un comunicat en què es denuncia el sobrepreu dels combustibles i la falta de competència, que els perjudica especialment a ells, però també a tota l'economia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut