Els professionals sanitaris reclamen una injecció de 5.000 milions d'euros al pressupost de Salut

El personal sanitari reclama una injecció de 5.000 milions per acabar amb la precarietat

El 60% d'aquests diners es destinarien a millorar sous perquè, segons el president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós: "No es pot tenir un sistema de primera amb sous de tercera"

Actualitzat

El personal sanitari reclama augmentar 5.000 milions d'euros el pressupost de Salut per dignificar els sous i les contractacions dels professionals, molt precàries en molts casos, i per renovar unes infraestructures que han quedat obsoletes. També reivindiquen que la qualitat del servei de salut no pot recaure en la bona voluntat i la vocació dels professionals, com ha passat amb l'epidèmia de la Covid.

Aquest dijous han presentat un decàleg que resumeix les propostes en 3 eixos: recursos, lideratge professional i un canvi de model d'organització. Proposen un pacte polític de la Sanitat per a Catalunya i Espanya que no depengui del govern de torn ni de la negociació dels pressupostos.

Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona (CCMA)

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha exigit que els responsables escoltin les propostes dels professionals que s'han presentat aquest dijous i ha reiterat, com va fer dies enrere, que si no són ateses s'interpretarà com una "desautorització" que podria acabar amb una rebel·lió de bates blanques."

"El que es pot produir amb el malestar, la intranquil·litat i l'estat d'esgotament que hi ha entre els professionals és una rebel·lió de bates blanques que no sé quines conseqüències pot tenir."

"Demanem i exigim ser escoltats per qui té la responsabilitat de ser executat."

 

Els metges catalans agraeixen la paga complementària que Salut va anunciar aquest dimecres, però reclamen que s'ha d'anar més enllà. Demanen aprofitar l'experiència de la pandèmia per corregir les mancances del sistema sanitari per garantir que la salut de les persones sigui una prioritat real.

Salaris i recursos

Els professionals sanitaris demanen 5.000 milions més per a la sanitat. Això significaria augmentar un 50% el pressupost del Departament de Salut, i és la xifra que s'ha calculat que necessita Catalunya per posar fi a l'infrafinançament històric.

Reclamen que el 60% d'aquests diners es destini a acabar amb la precarietat laboral i millorar els salaris. Asseguren que amb la pandèmia han demostrat la seva ètica professional, però que la qualitat del sistema no pot recaure totalment en la seva vocació de servei públic.

"Nosaltres no podem tenir un sistema d'excel·lència, que pretén ser un sistema de primera, amb salaris de tercera. Salaris que quan són comparats amb Europa fan plorar."

Les propostes posen en valor els professionals sanitaris (CCMA)

Lideratge professional

Reivindiquen l'empoderament i autonomia dels professionals que han demostrat, durant la crisi, que malgrat els pocs recursos es poden transformar els centres sanitaris de cap a peus, de manera ràpida i efectiva. I, per tant, demanen que se'ls doni llibertat per organitzar-se de manera més autònoma i sense la burocràcia, que ho alenteix tot.

Posen en valor els diferents professionals, com explica Paola Galvany, presidenta del Col·legi d'Infermeres i Infermers de Barcelona, que defensa el seu paper en l'organització i la presa de decisions.

"Caldria augmentar la participació de les infermeres i els infermers en els àmbits de decisió, pensem que som professionals que estem molt a prop dels ciutadans."

Paola Galvany, presidenta del Col·legi d'Infermeres i Infermers de Barcelona (CCMA)

Fer més pròxima i eficient la sanitat a la societat i als usuaris porta a plantejar un canvi de model que no estigui basat en els hospitals, sinó en l'atenció primària.

Canvi de model sanitari

Padrós ha afirmat que el sistema sanitari actualment està pensat al voltant dels hospitals, però que "el futur passa per l'àmbit de l'atenció primària" per "garantir que el pacient és el centre del sistema".

En aquesta atenció també s'hi inclou el sistema sociosanitari i les residències, un debat que caldrà abordar un cop hagi passat l'epidèmia.

"Però això no vol dir que s'hagin de sanitaritzar les residències, sinó que s'ha de produir una integració efectiva dels serveis sanitaris amb els serveis socials."

El decàleg elaborat pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), el Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIC) i la Societat Catalana de Gestió Sanitària, compta amb l'adhesió i la participació de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia i l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears.

Reclamen un canvi en el model sanitari més pròxim al malalt basat en l'assistència primària (CCMA)

 

DECÀLEG PER A LA REFORMA DEL SISTEMA DE SALUT DE CATALUNYA by Judith Casaprima Sagués on Scribd

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaEstat d'alarmaEconomia de butxacaSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut