El peronista Alberto Fernández s'imposa clarament a Mauricio Macri a l'Argentina
Entusiasme entre els seguidors d'Alberto Fernández (Reuters/Ricardo Moraes)
Buenos Aires

El peronista Alberto Fernández s'imposa clarament a Mauricio Macri a l'Argentina

No caldrà fer una segona volta d'aquestes eleccions, que convertiran l'excap d'estat Cristina Fernández de Kirchner en la vicepresidenta

RedaccióActualitzat

Tomb polític a l'Argentina. El peronista Alberto Fernández presidirà el país després d'imposar-se en les eleccions a l'actual president, el liberal conservador Mauricio Macri. El guanyador, que tindrà com a vicepresidenta l'excap d'estat Cristina Fernández de Kirchner, ha obtingut prop del 48% dels vots, mentre que Macri, que ja ha reconegut la derrota, no ha arribat al 41%.

El relleu a la presidència es farà el dia 10 de desembre, ja que no caldrà segona volta perquè Alberto Fernández ha superat el 45% dels vots.

Amb aquesta victòria, Alberto Fernández fa tornar el kirchnerisme a la Casa Rosada. Els qui seran president i vicepresidenta han celebrat el triomf a les urnes a Buenos Aires, deixant clar que s'ha acabat, diuen, el parèntesi de quatre anys de neoliberalisme al poder. Ho remarcava en el seu discurs el futur president argentí:

"Aquesta pàgina s'oblidarà i ara tornarem a escriure una altra història. El 10 de desembre, quan arribem amb Cristina al govern, convidarem tots els argentins a construir aquest país."

"Tornarem a construir l'Argentina igualitària i solidària que tots somiem. I tant de bo que els que siguin els nostres opositors en aquests quatre anys siguin conscients del que ens han deixat."

 

El peronisme torna al poder a l'Argentina (Reuters/Agustín Marcarian)

Les eleccions han tingut una altíssima participació, de més del 80%.

Cristina Fernández de Kirchner serà la número dos de l'executiu, cinc mesos després d'asseure's al banc dels acusats per un cas de corrupció mentre va ser al capdavant del govern, tot just una setmana després d'haver anunciat que es presentava a les eleccions com a vicepresidenta.

L'expresidenta reclama a Macri que, fins que deixi la presidència, prengui les mesures necessàries per enfrontar-se a la crisi financera:

"Li demanaré, des de la meva posició d'expresidenta constitucional durant dos mandats, que, si us plau, fins al 10 de desembre prengui totes les mesures que hagi de prendre per alleugerir la situació dramàtica que s'està vivint a les finances del país."

 

Els grans triomfadors de la nit: Alberto Fernández i Cristina Fernández de Kirchner (Reuters/Agustín Marcarian) 

El conservador Mauricio Macri ha pagat cares les mesures d'austeritat enmig d'una forta crisi econòmica. El canvi de color a la presidència Argentina genera incertesa entre els seus socis comercials i creditors, que temen un gir brusc en la política econòmica.

 

Mauricio Macri, demana una transició ordenada (EFE/Juan Ignacio Roncoroni) 

Macri ha encaixat la derrota amb esportivitat, assumint a partir d'ara el paper d'opositor:

"Vull felicitar el president electe, Alberto Fernández. Acabo de parlar amb ell. L'he convidat a esmorzar a la Casa Rosada perquè ha de començar un període de transició ordenada que porti tranquil·litat a tots els argentins, perquè l'únic important és el futur i el benestar dels argentins. (···) Sempre posaré el bé comú per sobre de qualsevol cosa."


El president entrant i el sortint tenen previst reunir-se aquest mateix dilluns per transmetre calma als mercats.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut