Els dos progenitors tindran permís simultàniament un mínim de 4 setmanes (Stephanie Pratt/Pixabay)

El permís de paternitat s'amplia a 12 setmanes el 2020

Les primeres quatre setmanes han de ser immediatament posteriors al part, mentre que la resta es pot repartir

Sílvia MateuActualitzat

A partir de l'1 de gener del 2020, el permís de paternitat s'amplia a dotze setmanes, en comptes de les vuit que hi ha ara. Legalment, és un permís per al "progenitor diferent de la mare biològica".

Aquest permís, retribuït al 100%, és intransferible. Encara que el pare hi renunciï, no el pot cedir a la mare.

Les quatre primeres setmanes s'han de fer immediatament després del part, per tenir cura de la criatura i de la mare. Els dos progenitors tindran permís simultàniament.

Les altres vuit setmanes es poden fer a continuació o anar-les repartint durant el primer any del fill.

 

Ampliació progressiva

L'ampliació d'aquest permís és progressiva. L'any 2021 serà de 16 setmanes, i s'igualarà així al de maternitat. Llavors, les sis setmanes immediatament posteriors al part seran obligatòries i ininterrompudes i les deu restants es poden distribuir fins que el fill faci un any.

Tot això consta al reial decret llei 6/2019, de l'1 de març, de mesures urgents per a la garantia de la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes en l'ocupació, aprovat pel govern de Pedro Sánchez.

 

De gener a setembre del 2019 hi ha hagut 150.750 permisos de paternitat

 

El cost per a l'Estat augmentarà de 336 milions, per afegir quatre setmanes al permís del progenitor diferent a la mare biològica. Són els càlculs que el govern espanyol ha inclòs en el pla pressupostari que va enviar a l'octubre a Brussel·les.

Quan va pressupostar l'impacte del reial decret, es parlava de 705 milions de despesa pública el 2020, sumant-hi el permís de maternitat i de paternitat.

 

Més prestacions de paternitat

Segons les últimes dades del Ministeri de Treball, fins al setembre del 2019, hi ha hagut 120.973 prestacions de primer progenitor (maternitat) i 150.750 de segon (paternitat).

Cobren més homes que dones perquè tenen més taxa d'ocupació i poden accedir al permís més fàcilment que les dones.

Cal estar afiliat i donat d'alta a la Seguretat Social. S'exigeix que el pare hagi cotitzat un mínim de 180 dies dins dels 7 anys immediatament anteriors a començar el permís o bé 360 dies cotitzats al llarg de la vida laboral, abans de la data.

Pel que fa a les excedències, han augmentat un 4,8 per cent en l'últim any, comparant el setembre del 2018 i el del 2019. Molt majoritàriament les agafen les dones, però les excedències per maternitat han crescut un 3,99 per cent i les de paternitat creixen més: un 12,12 per cent.

ARXIVAT A:
Igualtat de gènereFamília
Anar al contingut