La parella del periodista Pablo González, Oihana Goiriena, en mostra una foto amb el mòbil
La parella del periodista Pablo González, Oihana Goiriena, en mostra una foto amb el mòbil (Reuters/Vincent West)

El periodista basc acusat d'espia a Polònia seguirà a la presó almenys fins al 29 de maig

Pablo González, acusat de ser un espia rus, continuarà en presó provisional fins al dia del judici, com a mínim d'aquí a tres mesos

RedaccióActualitzat

Les autoritats poloneses han decretat que el periodista Pablo González, acusat de ser un espia rus, segueixi en presó preventiva almenys fins al 29 de maig. González ser detingut la nit del 27 al 28 de febrer a Przemysl, a prop de la frontera amb Ucraïna.

El Tribunal Regional de Rzeszów així ho ha decidit i ha enviat una notificació per carta al domicili familiar del periodista, al País Basc.

La nota té un paràgraf en què s'informa de la situació de González. El text diu que el tribunal "va ordenar privar temporalment de llibertat" el periodista, que identifiquen amb els noms d'"Aleksei Rubtsov" i "Pavel Rubtsov". Aquests són els noms reals del periodista, nascut a Rússia.

Estarà tancat al centre penitenciari de Rzeszów i a disposició de la Fiscalia per un període de tres mesos fins que es faci el judici, "és a dir, fins al 29 de maig de 2022". No aclareix, però, si la presó provisional és prorrogable ni afegeix cap més detall.
 

La família sent "impotència i ràbia"

La parella de Pablo González, Ohiana Goiriena, ha confirmat a l'agència de notíciers Efe que des de la detenció no ha pogut contactar amb ell. Tampoc no ha pogut parlar-hi el seu advocat, Gonzalo Boye, i ja fa gairebé un mes que va ser detingut.

"Al principi estàvem preocupats i ara estem enfadats i amb ràbia, per la impotència de no poder fer res."

Goiriena ha afegit que el cònsol espanyol a Varsòvia sí que ha parlat amb el seu marit i ha comunicat a la família que es troba bé físicament i anímicament. Pablo González es declara innocent.

També ha demanat al govern espanyol que "cridi l'atenció" a Polònia per una situació que la família "no entén".

Pablo González, resident a Gernika, té tres fills. Se l'acusa de ser un agent de la Direcció d'Intel·ligència de les forces armades russes. La seva versió és que treballava com a periodista freelance, cobrint l'arribada de refugiats de la guerra per al diari Público.


Reporters Sense Fronteres

L'ONG Reporters Sense Fronteres (RSF) ha denunciat en reiterades ocasions la situació de González, que just després de la detenció va estar incomunicat almenys 72 hores.

"El govern polonès és el que ha de provar les acusacions. I, de moment, no només no les ha provat, sinó que ha dificultat la comunicació de Pablo amb l'exterior", ha explicat el president de l'ONG a Espanya, Alfonso Bauluyz, en una entrevista a Público.

 

ARXIVAT A:
Llibertat de premsaUcraïnaRússia
Anar al contingut