El Pentàgon reconeix que l'atac aeri que va matar deu civils a Kabul va ser un "error"

Al bombardeig van morir 10 civils: un membre local d'una ONG nord-americana i nou membres de la seva família, set menors d'edat

Actualitzat

El bombardeig que els Estats Units van fer a finals d'agost sobre un cotxe on viatjaven presumptes membres d'Estat Islàmic que pretenien atacar a l'aeroport "va ser un error", segons ha confirmat aquest divendres el Pentàgon.

En un primer moment els Estats Units van vendre l'atac amb drons com la resposta ràpida a la massacre de l'aeroport de Kabul durant les operacions d'evacuació de ciutadans estrangers.

Segons va dir el Pentàgon en el seu dia, en l'atac va morir un suposat líder de la branca afganesa d'Estat Islàmic que pretenia tornar a atemptar a l'aeroport. Negaven que en l'atac haguessin víctimes civils.

Però pocs dies després una investigació del diari New York Times qüestiona la versió del Pentàgon. Segons aquest diari, en l'atac no va morir cap dirigent jihadista, només van matar 10 civils, set dels quals menors d'edat.

Qui el Pentàgon havia identificat com un membre d'Estat Islàmic a l'Afganistan era en realitat un membre local d'una ONG nord-americana. Els drons van bombardejar el seu vehicle davant de casa seva i, de retruc, van matar nou membres de la seva família, set dels quals eren nens, que havien sortit a rebre'l quan va explotar el cotxe. A dins del vehicle només transportava bidons d'aigua.

El general Frank McKenzie assumeix tota la responsabilitat en l'atac que va matar "per error" deu civils afganesos, set d'ells nens (Europa Press /U.S. NAVY)

Ara, el Pentàgon ha hagut de reconèixer l'evidència i confirmen que l'atac "va ser un error". La màxima autoritat del Comandament Central dels Estats Units, el general Frank McKenzie, ha reconegut aquest divendres els fets amb la presentació de les conclusions d'una investigació interna.

"Aquest atac es va prendre amb la convicció que evitaria una amenaça imminent per a les nostres forces i els evacuats a l'aeroport, però va ser un error i ofereixo les meves més sinceres disculpes", ha dit McKenzie

El general ha assumit la "total responsabilitat" d'haver ordenat l'ofensiva, així com del "tràgic resultat".

El Pentàgon havia assegurat que després de l'atac amb drons es van produir "significatives explosions secundàries". Per als Estats Units, això confirmaria que existia una "substanciosa quantitat de material explosiu" en el vehicle bombardejat. L'informe d'ara redueix aquestes "explosions" a "esclats", després de comprovar les gravacions de les càmeres d'infrarojos.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsAfganistanEstat Islàmic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut