Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Barcelona

El pati d'una antiga escola amagava l'accés a un refugi de la Guerra Civil a Barcelona

Un antic alumne de l'escola Ramiro de Maeztu de Barcelona recordava l'existència de l'entrada al refugi, construït durant la Guerra Civil, i en va advertir els operaris que hi feien obres

Francesc BessesActualitzat

Pep Ortiz va passar moltes hores de la seva infantesa al pati de l'escola Ramiro de Maeztu, on estudiava de petit. Guarda perfectament a la seva memòria la imatge de tres entrades que hi havia per accedir al refugi antiaeri construït durant la Guerra Civil sota el Turó de la Peira, a tocar de les Cases Barates de Nou Barris.

Una de les portes que donen al refugi (CCMA)

Amb els anys, l'espai es va transformar i les portes d'aquell refugi van quedar ocultes rere un mur. Però ell no les va oblidar. Tant és així, que, quan l'Ajuntament va començar a fer obres amb maquinària pesant just damunt, Ortiz, avui president de l'Associació de Veïns de Can Peguera, va advertir-ne els operaris.

"Sabia que hi era perquè ho vaig veure de petit i els ho vaig comentar. 'Aquí dalt no poseu massa pes perquè hi ha el refugi'. I efectivament, quan el van trobar em van trucar i em van dir: 'Pep, ja l'hem trobat!' I tot i que jo venia cada dia, aquell dia vaig venir més de pressa".

Un dels plànols que es van fer per construir el refugi (CCMA)

El refugi es va construir l'abril del 1938. A l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona s'hi conserven plànols i apunts topogràfics de l'espai, identificat amb el número 0647. L'estructura defensiva s'havia de basar en una galeria d'uns 210 metres de llarg paral·lela al carrer Cornudella. Aquestes dimensions tan grans es justifiquen, segons Arnaldo Gil de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, per les característiques del barri.

"Era un polígon amb molta densitat i per això era més gran del normal. A més era un barri molt significat, amb molta gent anarcosindicalista i podia ser castigat per l'aviació feixista. I això feia una mica de por, més que en altres llocs del districte."

Al llarg del carrer Cornudella hi ha altres portes, ja conegudes, que permeten l'accés a l'interior, tot i que hi ha alguns trams enderrocats. Pep Ortiz està convençut de l'excepcionalitat del refugi.

"Creiem que tenim el refugi connectat més gran de la ciutat amb quatre boques fora i tres dins del pati que, en teoria, segons el comitè de refugis havien de tenir connexió interna."

Operaris prenent mides de les galeries del refugi (CCMA)

Arnaldo Gil defensa que el refugi s'estudiï i es faci visitable.

"Hauran de deixar la porta d'entrada perquè no sabem si es podran connectar amb l'altre i un dia es podrà entrar per aquí i sortir per l'altre costat. Jo crec que en el futur aquest refugi serà visitable i serà un element patrimonial més de Nou Barris."

De moment, però, tot quedarà tancat fins que no es facin estudis de seguretat i estabilitat del refugi.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut