El passeig triomfal de Kim Jong-un pels carrers de Singapur: 13 minuts d'expectació

Francesc CanalsActualitzat

Com a exemple del triomfalisme que l'aparell de propaganda de Corea del Nord ha desplegat després de la cimera de Singapur, hi ha una gravació que fa només uns mesos semblava impensable poder fer.  

Es tracta d'una gravació de 13 minuts del passeig que Kim Jong-un ha fet aquest dijous pels carrers de la ciutat. Les imatges formen part d'una gravació més extensa, de 45 minuts, feta per la televisió nord-coreana i durant el seguiment exhaustiu que ha fet del seu líder durant l'estada a Singapur.

És la cimera vista des de l'òptica nord-coreana. Aquest tipus de vídeos de propaganda solen estar musicats amb melodies populars i patriòtiques de Corea del Nord. Però aquest cop, potser, signe o desig de mostrar obertura, escoltant bé entre declamació i declamació de la veu que canta els èxits del líder, es pot escoltar una versió mel·líflua de "La vall del riu vermell"... i música clàssica.

Amb aquests 13 n'hi ha prou per fer-se una idea de com Kim Jong-un es va moure en aquesta cimera d'igual a igual amb Donald Trump, fins i tot més.

En totes les escenes del reportatge, Kim Jong-un somriu confiat, fins i tot s'entén que és un riure sorneguer, segons quina imatge precedeix o va darrere de la seva rialla.

Se'l veu sempre còmode, amb gestos espontanis, almenys tant com els de Donald Trump. S'explica amb assertivitat i al seu voltant, els seus col·laboradors, quan ell parla, prenen notes. Aquest és un clàssic de la projecció d'autoritat tant a Corea del Nord com a la Xina: el líder dicta el que s'ha de fer.  

Els nord-coreans s'han multiplicat amb tota mena de recursos tècnics per seguir el seu líder a Singapur, al carrer, al casino-hotel Marina Bay Sands, a l'hivernacle, al port de contenidors. Alta definició, estabilitzadors i, fins i tot, càmeres a la teulada dels totterreny.

És la seva versió contra la que han donat les poques càmeres seleccionades per entrar a l'Hotel Capella, a l'illa de Sentosa, i distribuir les imatges a tothom. És el que se'n diu una senyal pool.

Gran operació de propaganda al voltant d'una cimera que ha donat a Kim Jong-un categoria de mandatari homologable per la comunitat internacional. De tota manera, haurà de fer alguna cosa més si vol garantir-se la supervivència del règim.

La cimera de Singapur confirma en bona mesura que, tot i que encara no es pot dir fins a quin punt, ha decidit bescanviar míssils i armes nuclears per inversions econòmiques com a garantia perquè els nord-coreans no es vegin obligats un dia a oblidar el seu somriure.

 

ARXIVAT A:
Corea del NordTrump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut